Leserinnlegg:

Sirkus Longyearbyen og Høyres taushet

Nok en gang blir konstellasjonene annerledes enn man skulle tro ut fra valgresultatet.

Politikerne i manesjen under debatten før valget.
Publisert

Angivelig skal Venstres forhandlingsleder Oddmund Rønning ha vært så lumpen og frekk i forhandlingene etter valget, at Høyre fant det legitimt å avbryte forhandlingene, bryte valgløftene og vende seg mot AP. Tenk, Oddmund Rønning krevde at det største partiet skulle få lokalstyrelederen!

Med stram regi vandrer de nye samarbeidspartiene godt i takt når de skal selge inn nyheten. Både AP og FrP slipper forståelig nok greit unna – de har bare skaffet seg mer innflytelse enn mange trodde. Høyre møter selvsagt massiv kritikk fra både egne rekker og andre skuffede velgere, både i tradisjonelle og sosiale medier, men har stort sett prøvd å sitte musestille i båten og vente på at den høyst fortjente kritikken skal roe seg ned.

Når Høyre har fått gode kort på hånden og Venstre inn i et mer ydmykt modus, tilbys de forrige uke lokalstyrelederen på et sølvfat, og samtidig å re-oppfylle sitt brutte løfte.

Stein Ove Johannesens svar er intet annet enn oppsiktsvekkende: "Jeg ble litt overrasket da jeg så det skriftlige tilbudet i dag. Men jeg skjønner egentlig hvorfor de kommer med et sånt tilbud. Det er et hyggelig tilbud, men det er lite aktuelt." Han har blitt utfordret til å utdype denne selvmotsigende kommentaren fra både undertegnede på Facebook og av Svalbardposten, uten å benytte seg av tilbudet.

FrP har skaffet seg masse innflytelse fra sin fløyposisjon, det skal ingen ta fra dem. Gamle beskyldninger mot AP er glemt, og Arnt Vegar Jensen bruker rørende mye energi på å forsvare sine nye venners løftebrudd og skylde på Svalbardposten i kjent FrP-stil. Men han har i det minste baller til å innrømme at de selv har måttet svelge noen kameler.

Ap har også spilt kortene sine bra. Med støtte fra uventet hold, får Arild Olsen fortsette sin gode jobb for Longyearbyen. Hva som skjer med hedersmannen Anders Magne Lindseth som meldte seg ut av Venstre fordi de gikk i regjeringssamarbeid med FrP, blir spennende å se. Tåler han et lokalt samarbeid med FrP i sitt nye parti? Foreløpig har han muligens fått kjenne partipisken og vil ikke kommentere saken. Men min allerede store respekt for mannen ville nådd nye høyder om han igjen tar konsekvensen av sitt ståsted og meldte seg ut av AP.

En ting er sikkert: Ingen kan si at lokalpolitikken i Longyearbyen er kjedelig!

Jeg oppfordrer herved Svalbard Høyre til å svare på følgende enkle spørsmål: Hva er det EGENTLIG som har skjedd i (eller før) forhandlingene som gjør at Høyre valgte å bryte sitt mest tydelige valgløfte?

Her har det åpenbart skjedd ting på kammerset, og jeg er sikker på at vi er mange i offentligheten som er oppriktig nysgjerrig. At uformell og ikke kjent avtale med FrP skulle binde dere mer enn offentlige og skriftlige valgløfter, henger ganske enkelt ikke på greip.

Espen K. Rotevatn

Selvutnevnt politisk kommentator og vaktbikkje for brutte løfter.

Powered by Labrador CMS