Gruvedrift og julebord

Råvarene er elendige og maten smaker dårlig. Dyrt ble det og, faktisk litt dyrere enn det første julebordet. Det verste er at det kanskje forurenser mer også.

Bare noen få kalde bygg skal stå igjen, dersom regjeringens forslag om å legge ned driften i Svea og Lunckefjell blir endelig vedtatt av stortinget.
Publisert

Tenk deg verdens flotteste julebord med mat av ypperste kvalitet. Våre aller beste kokker har jobbet i årevis for å omdanne flotte, lokale råvarer til de lekreste retter. Kompetanse og kvalitet er skyhøy. Bufeen er nesten klar. Men idet siste fat skal anrettes, kommer beskjeden. Festen ble for kostbar! Og så var den kanskje ikke helt politisk korrekt heller. Signaleffekten var ikke så bra. Så hva gjorde de høye herrer da? Først av alt betaler de for å kaste all maten. Så sier de opp alle kokker, renholdere, mekanikere og «bønder på bakken». Til slutt begraver de råvarene. Men når jobben er gjort, blir de sultne. Og julebord må de ha! Dermed bestiller de et nytt julebord fra utlandet. Råvarene er elendige og maten smaker dårlig. Dyrt ble det og, faktisk litt dyrere enn det første julebordet. Det verste er at det kanskje forurenser mer også. Men de høye herrer jubler, for signaleffekten er bra.

Er dette bildet av Lunckefjell? Det tar seg dårlig ut at «miljønasjonen» Norge driver kulldrift på Svalbard. Men kull er ikke bare sot og sorte piper. «Vår kull» er også display til touch-skjermer og bestanddel i solcellepanel. Å «kansellere» Lunckefjell uten å ta ut høykvalitets kull, for så å kjøpe kull av dårlig kvalitet fra utlandet. Er denne løsningen virkelig miljøvennlig og økonomisk riktig?

God jul fra Store Norske-ansatt i permisjon!

Linda Bakken

Powered by Labrador CMS