Gode posttjenester

"Ved full liberalisering av brevposten, risikerer vi en konkurranse som vil tvinge frem dårligere posttjenester for folk og næringsliv, spesielt i distriktene."

Publisert

En viktig del av norsk politikk har vært at man skal ta hele vårt langstrakte land i bruk. En forutsetning for dette er selvfølgelig god infrastruktur, blant annet posttjenester som er like, enten man bor i Longyearbyen, Tromsø, Stjørdal eller på Majorstua. Enhetsportoen (samme porto over hele landet) har vært en bærebjelke for å sikre nettopp dette viktige distriktspolitiske virkemiddelet.

Statsråd Vidar Helgesen (H) er bestemt på at posten skal liberaliseres. Fri konkurranse og EUs tredje postdirektiv skal innføres, koste hva det koste vil. Til tross for at han har flertallet av det norske folk og nær sagt hele Distrikts-Norge, inkludert flertallet av landets ordførere og lokalpolitikere, mot seg. Utviklingen i land som har åpnet for konkurranse viser at liberalisering er feilslått politikk. Tenk deg for eksempel Nederland, med tre ganger flere innbyggere enn Norge og et areal som er mindre enn noen av våre fylker, klarer ikke å opprettholde fungerende posttjenester. Resultatet av noen år med fri konkurranse.

Ved full liberalisering av brevposten, risikerer vi en konkurranse som vil tvinge frem dårligere posttjenester for folk og næringsliv, spesielt i distriktene. Konkurransen vil kun komme i de tettest befolkede områdene av Norge, og det betyr i realiteten i Oslo-området. Der bor halvparten av befolkningen og det er der postdistribusjon er lønnsom. Taperne blir dermed de som er avhengige av gode og forutsigbare posttjenester utenfor dette området.

Til og med EU selv tviler. Nylig har EU-kommisjonen lagt fram en rapport som konkluderer med at både posttjenestene og arbeidstakernes rettigheter er svekket av liberaliseringen. Her hjemme har Tidligvarslingsutvalget i Utenriksdepartementet advart den norske regjeringen mot utviklingen.

Høyre og Frp hevder ufortrødent at de vil sørge for gode posttjenester i hele landet ved å subsidiere den brevposten som er ulønnsom. Men hva er logikken i å innføre en konkurranse som vil føre til at staten, og til syvende og sist, skattebetalerne, du og jeg, sitter igjen med regninga?

Asle Ramfjord
Distriktstillitsvalgt, Postkom

Powered by Labrador CMS