En vinter på Svalbard?

Longyearbyen er avhengig av folk. Såpass mye har jeg skjønt i løpet av min første vinter på Svalbard. Uten mennesker stopper samfunnet opp, både omsetning og folkeliv krymper når mennesker må reise herfra.

Mye å lære: Svalbard Folkehøgskole har et variert tilbud til sine elever. Her fra skredøvelse i samarbeid med Sysselmesteren og Lufttransport i januar i år. Det er fremdeles ledige plasser for neste studieår.
Mye å lære: Svalbard Folkehøgskole har et variert tilbud til sine elever. Her fra skredøvelse i samarbeid med Sysselmesteren og Lufttransport i januar i år. Det er fremdeles ledige plasser for neste studieår.
Publisert

Folkehøgskolen er et skoleslag som legger vekt på opplevelser, men i enda større grad på demokrati, danning og personlig utvikling. Målet for Svalbard folkehøgskole spesielt er å være en bærekraftig og framtidsrettet skole som er med på å skape og forme Svalbardianere. De siste to årene har vi bidratt til å utvikle drøyt 100 av de. Unge mennesker som skryter fælt av Svalbard, som ikke ønsker å reise når skoleåret brutalt og hensynsløst stanser i midten av mai - og som drømmer og legger planer om å komme tilbake for å fortsette utdannelsen eller yrkeslivet her. Unge mennesker som har forstått hva det vil si å være samfunnsbevisste, naturglade og Svalbardelskende mennesker.

Flere søkere

Hvordan går det egentlig på Svalbard folkehøgskole? Det er ikke mange folkehøgskoler, knapt noen, som har startet opp uten egen campus, eller i en pandemi. Oddsene skulle være mot oss, likevel har vi klart å gjennomføre et fullstendig og et nesten fullstendig skoleår, noe som har ført til ca 50 nye fastboende her hver av de siste to vintrene. Og mens vi opplever at mange folkehøgskoler opplever en nedgang i søkertall, fortsetter vi å oppleve vekst. Per i dag har vi en 17% økning i søkermassen, noe som er betydelig over landsgjennomsnittet for norske folkehøgskoler. Elevene er fornøyde, jeg som har ansvar for lærerne og som kommer fra en stor og veldrevet folkehøgskole med "alt på plass" er imponert over dyktigheten og gjennomføringsevnen til de ansatte. Proffe folk som vet hva de holder på med - midt i det som egentlig ikke skulle være mulig.

Vi vokser oss smått og sikkert større, og datoene nærmer seg for at vi skal kunne flytte inn i vår egen framtidsrettede og bærekraftige campus i godt samarbeid med Store norske høsten 2022. Da har vi plass til enda flere enn de 60-70 som vi nå kan romme for skoleåret som begynner i august. Men vi har plass til noen flere til høsten også - et skoleår vi kommer til å tilbringe i Nybyen, på brakke 1, 5, 8, på Coalminers Lodge, på Huset og fremdeles i andre etasje på Lompen.

Svalbard folkehøgskole har plass til 80 elever og stipendiater kommende skoleår.

Ledige plasser

Vi er en av de mest unike, kanskje den mest unike, folkehøgskolen i Norge. Etterhvert har vi fått god erfaring med folkehøgskoledrift under helt spesielle forhold, og opplever svært fornøyde elever. Men kanskje du kjenner noen 18, 19, 20-åringer du gjerne skulle vist Svalbard, som hadde hatt godt av en vinter i Longyearbyen? Noen som kanskje ikke kom inn på favorittstudiet sitt eller som trenger et tenkeår for å finne ut hva de egentlig vil bli – eller som du som tante, onkel, bror eller søster gjerne vil ha i nærheten en vinter? Vi har noen få ledige plasser, og kanskje du kan være med på å dra noen ekstra mennesker til Longyearbyen?

Det er flere grunner til at jeg er så frimodig at jeg oppfordrer deg til å spre budskapet om Svalbard folkehøgskole til ungdom i alderen 18 - 23 år.

De bidrar til befolkningen på Svalbard. Dette ønsker lokalsamfunnet, dette ønsker Staten, og dette er én av grunnen til at Svalbard folkehøgskole eksisterer.

Du kan være med på å gi en ungdom opplevelser, læring og danning oppleve et helt unikt år i den byen du er glad i.

Avhengig av samarbeid

Du gir Svalbard folkehøgskole en håndsrekning i å nå ut med tilbudet vårt. Selv om det går godt med oss, er vi avhengig av samarbeid og hjelp - på den måten hele Longyearbyen alltid er avhengig av samarbeid og hjelp om det er gode eller vonde dager.

Så hjertelig velkommen til å framsnakke Longyearbyens egen folkehøgskole til nettverket ditt på fastlandet. Det er enda en drøy måned til skolestart, og det er mange der ute som er i ferd med å gjøre noen store livsvalg. Kanskje er du med på å påvirke livsveien for en ungdom til noe enda bedre? Dette vinner du på, dette vinner ungdommen du kjenner på, dette vinner Svalbardsamfunnet på og dette vinner Svalbard folkehøgskole på.

Og så ser vi fram til en vinter med mindre nedstengning og flere menneskemøter - også mellom elever og ansatte på Svalbard folkehøgskole og lokalsamfunnet, som elevene som fastboende i Longyearbyen faktisk er en del av.

Powered by Labrador CMS