Agnes Strøm Kvilvang til minne

Vi lyser fred over Agnes sitt minne.

Agnes kjempet for alle arbeidere og er den fagforeningslederen som har satt størst spor etter seg på Svalbard.
Agnes kjempet for alle arbeidere og er den fagforeningslederen som har satt størst spor etter seg på Svalbard.
Publisert

Agnes kom til Svalbard i april 1977 som kokk og servitør på Funken. På våren 1978 begynte ho som kokk på Stormessa. Der ble hun raskt som ei mor for alle. Var det noen som hadde problem, så tok de kontakt med Agnes. Agnes brukte hele livet sitt på å hjelpe andre. Agnes ble tillitsvalgt på Stormessa høsten 1978. I mars 1981 ble ho nestformann i Longyearbyen Arbeiderforening. 25. mars 1984 ble hun valgt til formann i Longyearbyen Arbeiderforening og hovedtillitsvalgt i Store Norske og vervene hadde hun til våren 1992 da hun måtte gi seg på grunn av sykdom.

Agnes hadde mange store kamper for gruvedrift på Svalbard. Gruva var hjertebarnet hennes, men politisk var gruveindustrien under et voldsomt press. Store Norske-arbeiderne var aldri trygge for arbeidsplassene sine. Det var takket være Agnes at Svea og Gruve 3 ikke ble nedlagt i 1985.

På slutten av åtti-tallet skulle Store Norske skille ut Svalbard Samfunnsdrift og Svalbard Næringsutvikling. Som fagforeningsleder var Agnes en av krumtappene i omstillingen av Longyearbyen fra et ensidig industristed til dagens samfunn. Agnes kjempet for alle arbeidere og er den fagforeningslederen som har satt størst spor etter seg på Svalbard. Den lille damen med det store hjertet stod som en bauta for Svalbard og Svalbardsamfunnet.

Powered by Labrador CMS