Leserinnlegg:

Ambisiøse miljømål i Longyearbyen – begrens privatbilismen

Miljø og energi; «Ja så e det på'an igjen» Espen, som sambygdingen din synger.

Det tilrettelegges for el-biler. Olaussen mener det er minst like viktig å begrense all bilbruk.
Det tilrettelegges for el-biler. Olaussen mener det er minst like viktig å begrense all bilbruk.
Publisert

Jeg undres over mye av den symbolpolitikken som du og mange forfekter. Ofte en politikk som resulterer i større CO2-utslipp. Skulle noen av oss våge å hevde at de foreslåtte miljøtiltakene, og ut fra kjent kunnskap, gjør det verre, blir man utsatt for «Spanish Inquisition» eller det som verre er, jeg for prøve og stå’an a.

Det må være feil å sette en dato å pålegge drosjer, minibusser og busser å skifte til elbil innen 2026. Du gjør deg dessverre til talsmann for en uansvarlig bruk- og kast-praksis som bare bilprodusentene tjener på. Gradvis bytte ut fossildrevne drosjer og minibusser som etter hvert går av for aldersgrensen med en elbil, må derimot være det mest miljøvennlige og økonomiske bærekraftige tiltaket.

Bytte ut en brukbar mindre dieselbil som bruker 0,5 liter på mila med en ny stor elbil som veier opp mot hele 2,2 tonn gir neppe noe godt CO2-regnskap. Bare det å frakte den opp hit må bli svært negativt.

Du skriver også at «elbiler er mer miljøvennlig, selv på kullkraft». Ja vel, jeg motsier ikke det umiddelbart, men hvis hele bilparken går på el i nær framtid før vi har fått på plass et alternativ energisystem, vil ikke det bare forsterke behovet for å beholde kullkraftverket og dieselaggregater? Det mest miljøvennlige tiltak her oppe må være å begrense bruken av privatbiler, uavhengig om motorene er bensin, diesel eller el. Jeg har bodd her i elleve år og enser (har ikke statistikk) hvert år en formidabel økning av privatbilisme (før Covid 19). Generelt er det og har vært en bilkultur som ligner mer på USA enn på fastlandet. Det å få Longyearbyens innbyggere til å gå eller sykle for eksempel tur-retur Blåmyra Kiosken, eller til og fra Sportshallen, Kroa og Huset istedenfor å bruke diesel, bensin eller el må være noe av det viktigste vi kan gjøre for miljøet her oppe, og sannsynligvis også for egen helse. Det vil i større grad tilfredsstille Polfarernes «implementering av FNs bærekraftmål»,

Snorre Olaussen

AP Medlem

Powered by Labrador CMS