Blåhusets historie

Einar Sverdrup har funnet frem bestefarens dagboknotater som han deler med Svalbardpostens lesere.

Dette er et bilde av Blåhuset, som kanskje er vel kjent fra tidligere. Skissene til høyre er tegnet av Thor Lorck Sverdrup. De viser huset innvendig. Bilder og illustrasjoner på denne siden er sendt til Svalbardposten fra Einar Sverdrup.
Publisert
Dette bildet stod på trykk i avis nr. 39 18.oktober 2018, og inspirerte Einar Sverdrup til å sende oss mer informasjon om Blåhuset. Vi tas tilbake til en tid hvor hestene var en essensiell del av transporteringen, og sørget for at isen ble levert.

Min far, Thor Lorck Sverdrup, er sønn av Einar Sverdrup som var direktør i Store Norske før 2. verdenskrig.

Einar Sverdrups historie fra Svalbard er jo godt beskrevet og kjent fra blant annet boka «Kongen av Spitsbergen» som ble skrevet av Svein Sæter, og utgitt i Longyearbyen for noe over to år siden. Thor, som overvintret med Einar, sin mor Dagny og storebror Harald første halvdel av 1930-årene, sier han husker godt mannen med is fra isdammen. Isen ble brukt til drikkevann og rengjøring. På samme måte kom det en kullmann. Han kom med kull til kull-lageret som lå ved siden av is-lageret. Kullet lå nærmere kjøkkenet.

Jeg har lagt ved bilde av Blåhuset. Dette er jo ikke ukjent selvfølgelig. Men; jeg har også lagt ved en skisse som Thor har laget over hvordan Blåhuset var innvendig. Dette er kanskje ikke så kjent?

Skissene av Blåhuset innvendig.

I tillegg til dette har jeg en historie å fortelle rundt bildet fra julefesten inne i Blåhuset. Min far har dagboksnotatene Einar skrev fra denne dagen og festen. Her er avskrift (jeg har ikke sensurert noe...):

«28/12-28, -10 grader, klart, overveiende sterk vind

Hadde i dag Svanøi inde og sa han kunde gaa paa natskift fra i dag av. Det var ikke mer aa faa ut av ham, bortsett fra at han sa at «vedkomende» som hadde brygget i fjøset hadde fortalt ham om det. Men at han ikke vilde røpe ham. Gud vet om han er freidig nok til at lyve saa grenseløst for mig.

Skiftet tre rør i BW-kjelen (nr. 5, 19, 29). Som vanlig klarte Th-kjelen sig daarlig alene slik at gruben blev slaat av et par ganger, og som vanlig var kraftstationen idiotisk og slog av elhuset i skiftbytte, noget som var spesielt uheldig fordi det da drog over til orkan ett øyeblikk. Store deler av formiddagen lot det seg ikke gjøre at kjøre taugbanen. Isfjorden som saavidt det lot seg gjøre at se fra gruben, frøs til lørdag, brøt opp igjen i gaar. Det må ha været et svært hav utenfor, sjøen brøt ind til omtrent helt til isdammen.

Om kvelden var det stille igjen og -17 grader. Vinden som i morges var syd-øst drog seg over vest helt til nord. I det hele et forunderlig veir.

Hjemme hadde vi juletrefest for ca 30 barn. Bevares for en huskestue.»

Einar Sverdrup

Dette bildet er fra juletrefest i Blåhuset: Her sitter ca 30 barn i sin fineste julestas, 4.juledag 1928.
Powered by Labrador CMS