Leserinnlegg:

Det brenner et blått lys for Longyearbyen som norsk familiesamfunn og slik skal det ikke være

Waling T. Gorter om Longyearbyens boligpolitikk.

Publisert

Den 1. oktober ble en mindre treroms leilighet i Vei 238 solgt for 4.100.000 kroner. En prisøkning fra 2,2 millioner for 4 år siden og en prisøkning på 1 million bare det siste året. Jeg opplevde leiligheten som et mini Airbnb-hotell med flere sett køyesenger, attpåtil etter sigende deleid av en person som nylig var medlem av lokalstyret.

Leiligheten er fullbooket på Airbnb til juli 2019 allerede og eierne ville av den grunn helst ikke ha den overtatt før da. De frafalt dette ønsket til fordel for ekstra høye bud og da ble overtakelsesdatoen 1. november i år. Budrunden ble opplevd som ikke reell av private norske husstander som vil etablere seg permanent i Longyearbyen. Det er ikke første gang dette skjer, og av samme grunn.

Svalbardposten har skrevet om dette tidligere. Med den skrikende mangelen på familieleiligheter og manglende nybygging av familieleiligheter motarbeider utviklingen Norges satsing på et norsk familiesamfunn. Slik sett bidrar den ukontrollerte reiselivssatsingen og innavl til å forverre utviklingen.

Det er flere ‘investorer’ som har slått sine klør i Longyearbyen-samfunnet og driver opp kostnadene her. Mange er private aktører fra fastlandet som ikke bor her, men kommer med fly hit for å skaffe seg spekulasjonsobjekter. Pengene kanaliseres ut av Longyearbyen til fastlandsnorge og utlandet. Naturligvis ødelegger de det lokale husmarkedet totalt, men lokalsamfunnets likviditet tappes og svekkes. Folk med vanlige lønninger må enten «pakke» familien i 1 eller 2-roms leiligheter, skjeve brakker på halvråtne stolper, eller flytte.

Naturligvis favoriserer en slik utvikling hardt arbeidende og også av meg høyt respekterte arbeidstakere fra andre land som er vant med trange leiligheter og dårlige kår. Norske familier vil betakke seg. Ei heller disse andre arbeidstakere bør settes i en slik situasjon. Utviklingen styrker slik jeg ser det IKKE Norges suverenitet på Svalbard. På toppen av det hele skal mange hus snart rives og her har meg bekjent Store Norske allerede sikret seg de fleste leiligheter som blir oppført med offentlig støtte, og-tro det eller ei- i tillegg hele det siste nybygget som LNSS snart skal oppføre.

Det må innføres boplikt i Longyearbyen uten å forsinke prosessen med vikarierende unnskyldninger fra medlemmer i lokalstyret. Det er slettes ikke vanskelig å få det til dersom viljen er der. I tillegg trenges forbud mot kamuflert hotelldrift og ikke minst aktiv kontroll med dette. Dessuten må det tas et krafttak for oppføring av familieleiligheter som private kan skaffe seg. Først da vil vi få et stabilt norsk familiesamfunn i Longyearbyen og forbli byen, det fantastiske sted det har vært, før alle disse problemene oppstod!

Waling T. Gorter, Longyearbyen

Powered by Labrador CMS