Leserinnlegg:

Et stort stykke Norge

«Svalbard er et testvindu og et forbilde for den omstillingen hele Norge er midt oppe i», skriver næringsministeren i dette innlegget.

Arne O. Holm intervjuer næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) på Karlsberger Pub.
Arne O. Holm intervjuer næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) på Karlsberger Pub.
Publisert

Forrige uke var jeg i Longyearbyen for å få innspill til regjeringens nye nærings- og innovasjonsstrategi for Svalbard.

I likhet med resten av Norge er Svalbard-samfunnet i omstilling og trenger flere bein å stå på. Og i likhet med resten av Norge trenger Svalbard et variert og bærekraftig næringsliv som lever av overskudd og ikke tilskudd. For å sikre et fortsatt levedyktig norsk lokalsamfunn på Svalbard.

Gruvedriften har vært bærebjelken i utviklingen av Svalbard og Longyearbyen. Det er en historie vi alle skal være stolte av. Vi skal ta med oss tradisjonene og kunnskapen. Men: Historien må ikke bli et hinder for å se framover og ta de riktige valgene.

Under besøket så jeg det: Longyearbyen er allerede mye mer enn et gruvesamfunn. Store Norske spiller fortsatt en rolle, men Svalbard er i utvikling. Reiselivet har lagt nok et rekordår bak seg. Satellittvirksomheten vokser stadig i betydning – også langt utenfor Svalbard. For værvarsling, for klimaovervåkning, og for bekjempelse av ulovlig fiske i store deler av verden.

Ikke minst er Svalbard rikt på muligheter. For utvikling både av eksisterende og ny næringsvirksomhet. Det er næringslivets jobb å se mulighetene, og gripe dem. Mens vi, regjeringen, kan legge til rette. Med skoler, sykehus og infrastruktur. Og en strategi for næringsutvikling og innovasjon.

Det gjør vi fordi lokalsamfunnet og næringslivet, velferd og verdiskaping, er gjensidig avhengige. Næringslivet bærer lokalsamfunnet, og omvendt. Uten folk, ingen aktivitet eller ny næring. Uten næring, ingen skattekroner og ingen arbeidsplasser. Og uten arbeidsplasser blir det heller ingen lys i vinduene.

Det er ikke tilfeldig at vi er opptatte av Svalbard. Svalbard er et testvindu og et forbilde for den omstillingen hele Norge er midt oppe i. Svalbard er et stort stykke Norge. Derfor vil regjeringen fortsette arbeidet for innovasjon og næringsutvikling og for et levedyktig lokalsamfunn på Svalbard.

Powered by Labrador CMS