Leserbrev:

Hundeklubben om veterinærtilbudet

Longyearbyen hundeklubb vil i nærmeste fremtid ta kontakt med veterinærklinikkene i Longyearbyen og andre aktører for å invitere til et informasjons- og oppstartsmøte.

Longyearbyen Hundeklubb har rundt 100 tobeinte og 150 firbeinte medlemmer.
Longyearbyen Hundeklubb har rundt 100 tobeinte og 150 firbeinte medlemmer.
Publisert

Det er 1.200 hunder på Svalbard. Longyearbyen Hundeklubb (LHK) er den største forening for hundeeiere, med over 100 tobente og 150 firbente medlemmer. Klubbens formål er å fremme interesse for og utvikle hundesport på Svalbard. Hundenes helse og trivsel er hovedfaktorene i dette.

Før vi fikk fast veterinær på øya var det få alternativer for en for en syk eller skadet hund; kunne man ikke hjelpe hunden selv måtte man enten håpe på at sykehuset kunne sy den sammen i garasjen eller man måtte skyte den. Ingen av alternativene er i tråd med norske lover og regler, uavhengig om disse gjelder på Svalbard. Det er ingen som ønsker seg tilbake til «gode gamle dager».

Gjennomsnittlig botid på Svalbard er kort, og det er ønskelig med en veterinærtjeneste som er uavhengig av enkeltpersoner. Longyearbyen Hundeklubb ønsker derfor å ta initiativ til å starte opp en arbeidsgruppe som vil jobbe for å opprette en stiftelse som skal ivareta veterinærtilbudet og sikre dyrevelferden i Longyearbyen.

Styret bør bestå av personer med tilknytning til relevante aktører, som de kommersielle kennelene i Longyearbyen og Barentsburg, Longyearbyen lokalstyre, Sysselmannen, Mattilsynet, Norsk Polarinstitutt, Veterinærinstituttet, LHK, Den norske veterinærforeningen og andre. Longyearbyen Hundeklubb vil i nærmeste fremtid ta kontakt med veterinærklinikkene i Longyearbyen og de nevnte aktørene for å invitere til et informasjons- og oppstartsmøte.

Lovverket som sikrer veterinære tjenester på fastlandet gjelder ikke på Svalbard, så det er opp til oss som bor her å sikre at dyrevelferden blir ivaretatt. Ingen andre kommer til å gjøre det for oss. Longyearbyen-samfunnet stiller opp for sine egne uansett om de har pels eller ikke, og dette må vi få til sammen.

Styret i hundeklubben.

Powered by Labrador CMS