Jakten på isbjørn

Denne turisten mener det er for stort fokus på å få se isbjørn av reiselivsnæringen.

Atle Bye hadde fem fantastiske dager på Svalbard uten å se isbjørn. Han mener for mange turoperatører fokuserer for mye på isbjørn.
Atle Bye hadde fem fantastiske dager på Svalbard uten å se isbjørn. Han mener for mange turoperatører fokuserer for mye på isbjørn.
Publisert

Det som slår en når man kommer som turist til Svalbard er fokus på isbjørner. Uansett hva man søker på så ser man bilder av isbjørn. Store lokkende bilder av isbjørn møtte meg også på flyplassen og i turistbutikker. Det må vel finnes flere utstoppede isbjørner i Longyearbyen enn det finns i livet? Før jeg kom til Svalbard som turist hadde jeg et inntrykk av at dette var det primære man kan få oppleve.

Det var vanskelig å finne en turoperatør som ikke promoterte isbjørner med bilder eller tekst, men jeg fant til slutt Polar Horizons og valgte de som turoperatør. Fokus på de tilrettelagte turene lå på lyset, naturen, maten, lokalbefolkning og alt det vakre som finns over alt. Jeg fikk fem fantastiske dager uten å se en eneste isbjørn.

Naturen er truet over hele verden og ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt. Jeg oppfordrer turoperatører til å dempe direkte og indirekte promotering som skaper forventninger til møte med isbjørn til fordel for å beskytte de. Under mitt besøk ble Tempelfjorden rettmessig stengt til fordel for å beskytte isbjørnen. Jeg lover at Svalbard fortsatt er helt fantastisk. Takk for et uforglemmelig møte med Svalbard!

Atle Bye,

norsk turist

bosatt i Malmö i Sveirge

Powered by Labrador CMS