Kjære dere

«Man må som turist respektere at dette er et meget sårbart miljø», skriver turist Ragnhild Jonea i dette leserbrevet.

Møte med ei isbjørnbinne med to unger gjorde inntrykk.
Møte med ei isbjørnbinne med to unger gjorde inntrykk.
Publisert

Jeg besøkte Svalbard fra 31. juli til 3. august i år. Det var en stor opplevelse for meg, for dette hadde jeg ønsket meg siden jeg var ung. Nå, i en alder av 65, ble det mulig, og gjett om jeg forelsket meg med en gang.

Vi, altså min kjære og jeg, var utrolig heldige med vårt opphold. Ikke bare var været nydelig med en god temperatur, men på turen til Pyramiden fikk vi se ikke mindre enn fire isbjørner, som jeg ble fortalt var meget sjelden, rein, polarrev, hvithval, og masse forskjellig fuglearter.

Det var møte med Mamma Isbjørn med sine to små som gjorde mest inntrykk på meg. Det var tydelig å se at mamma ikke fikk nok mat, men det virket som om barna hennes var ok. Jeg var veldig glad for å se isbjørn, men samtidig ble jeg veldig trist og lei meg, for jeg vet jo at det er vår skyld at klimaet endrer seg og skaper problemer for disse vakre dyrene. Vi fikk med egne øyne se hva turister gjør, kaster fra seg søppel, og det verste var en som gjorde fra seg midt i glaninga ute i det fri, rett bak skolen. Når skal vi lære å ta hensyn til klimaet, og til at tundraen ikke bare reparerer seg selv. Jeg ble sjokkert over det jeg så.

Man må som turist respektere at dette er et meget sårbart miljø, så kanskje det kan være på sin plass å minske flytrafikk, forby cruiseskip som forurenser noe aldeles forferdelig, og heller gjennomføre at vi som turister må være lengre tid av gangen enn kun noen dager. Jeg tror heller ikke at passasjerer på cruisebåtene er de som legger igjen mest penger, men de forurenser forferdelig. Kanskje turister med fly kun burde få lande en gang i uken?

Dette er et vanskelig tema, men vi må gjøre noe nå. Jeg hadde som sagt et utrolig flott opphold, og jeg håper at jeg kan få komme tilbake engang. I mellomtiden vil jeg be alle turister om å tenke seg grundig om når det gjelder vårt klima, det er ikke bare å bruke naturen som vi vil, og spesielt ikke i et så sårt område som Svalbard. Håper mamma isbjørn og hennes to klarer seg. Og igjen takk for at jeg og min kjære fikk oppleve dette.

Gode hilsner
Ragnhild Jonea

Powered by Labrador CMS