Leserinnlegg:

Kulluttak av Lunckefjell og Svea Nord: Vi nærmer oss overtiden!

Det er i stortinget vedtatt en opprydding av Svea. Det vedtaket står fast. Det skal ryddes opp i Svea. Men oppryddingen blir dyr og spørsmålet er om den kan finansieres med uttak av kull?

Leder i Svalbard FrP, Arnt Vegar Jensen og nestleder Roy Abrigtsen mener Longyearbyen må stå samlet politisk for å sloss for fremtiden i Svea.
Leder i Svalbard FrP, Arnt Vegar Jensen og nestleder Roy Abrigtsen mener Longyearbyen må stå samlet politisk for å sloss for fremtiden i Svea.
Publisert

Fremskrittspartiet i Longyearbyen minner om det tydelige utsagnet til lederen for Svalbard LO sist oktober: «Det er galskap når man har klargjort ressursene å ikke ta dem ut!» Klok tilnærming av LO.

Det viskes og tiskes politisk om en problematisk synkende norsk andel i Longyearbyen! Ja vel, da er vel 300 norske årsverk i Svea kjærkommen? Noen partier henger seg opp i at mange gruvearbeidere pendler. Vær nå grei!!! De jobber på Svalbard, hva folk gjør i friperiodene er deres egen sak.

Det ønskes lønnsom næringsvirksomhet: Javel, kullprisene er høye og kan låses på stabile nivåer over år. Sveakullet er miljøvennlig; Uten rent kull kan vi ikke produsere el-biler, vindmøller og solcellepaneler.

Dessuten tror Lyb FrP at nøkkelen til en fremtidig norsk suverenitet på Svalbard fremdeles går gjennom solid statlig norsk tilstedeværelse. Store Norske er og har i 100 år vært det riktige verktøyet.

Svalbard Venstre sloss i lokalstyre, Svalbard LO har frontet utspill, AUF i Lyb har tatt initiativ til fakkeltog og Lyb FrP har holdt saken «varm» med utspill og informasjonsflyt til fastlandet.

Men de største partiene (AP og H) har sittet stille i båten. Høyre er næringspolitisk intelligent: Nå som kostnaden av opprydding har gått til værs ser de kanskje at oppryddingen kan finansieres med kulluttak?

Svalbard AP er vi mer usikker på hvor vi har. Hva de sier og hva de faktisk gjør er ikke nødvendigvis det samme. Vi hører at de er «for» gruvedrift i Svea, men et felles utspill der man sender et tydelig signal til sentrale politikere om dette vil ikke Svalbard AP være med på. Ap nasjonalt har valgt en tilnærmet selvutslettende taktikk der de nærmest av prinsipp gjør det motsatte av hva medlemmene ønsker. Sier ikke at de gjør det samme lokalt, men man kan av og til lure..

Det er NÅ et samlet politisk Longyearbyen må sloss for fremtiden! Det er NÅ lokale politikere må heve stemmen, det er LIKE FØR utstyret i Svea pakkes bort.

LYB FrP

Powered by Labrador CMS