Historisk:

Minner fra Hotellneset

Roald Westerbotn fra Storsteinnes jobbet som byssegutt og siden på sjeideverket og lasteanlegget på Hotellneset fra 1954 til 1956. Med denne bildeserien forteller han fra sin tid som ung gruvearbeider på Svalbard.

Publisert

Det var ved renseanlegget - også kalt sjeideverket - den største arbeidsplassen for unge gutter på Svalbard var. Her ble steinen fjernet fra kulla før den gikk på lager, og det var liksom her man skulle modnes før man tok steget videre inn i gruva. Når skiftet var slutt var det en konkurranse om hvem som var først under dusjen på brakka. Da gikk det fryktelig fort ned den lange trappa som strakk seg på utsiden fra toppen av bygget. På veien til badet som var ca 400 meter unna, hadde man kledd av seg mesteparten så en nesten var naken når man kom fram. Dette skjedde selv på vinterstid med grader ned mot 40 minus. Foran bygget vises en del av steinmassene som er plukket ut av kulla.

En fin sommerdag i 1955, ble det som trolig er «Binny» avbildet fra sjøsiden mot lasteanlegget på Hotellneset. Kullbåten, som ligger til kai, var en av de minste på den tiden. De største kullbåtene het alle "Inger" og var nummerert fra én til seks. Disse tilhørte rederiet Kjøde fra Bergen. Etter kullagrene og bedømme så er dette bildet tatt på våren. Da kunne de gjerne inneholde 400-500 tonn etter vinterens produksjon. Lagrene var delt i to: Det ene var vanlig brennkull, mens det andre var subb - en fin masse som nærmest lignet aske. Det var et belte som førte kulla helt ombord i båten.

Selv om det hører til sjeldenhetene nå, var det vanlig at isen la seg på Isfjorden, som her ved Bjørndalen i 1955. Avbildet fra venstre står Inger Jensen, jeg og B. Lund. Om våren var det mye sel, og da var det mange som tok frem geværet og gikk på jakt. Det ble også tatt med kvitunger på brakka, noe som fikk en blandet mottakelse. I mai når første båt kom, kunne man få jobb med å sprenge råk for båten. Vi som var for ung til å sprenge is, ble satt til å bære ammunisjon.

Bli abonnent på Svalbardposten

Hvilket abonnement passer for deg?

Alle abonnement blir automatisk fornyet til ordinær pris og løper til det blir sagt opp.

1 måned digitalt abonnement

Digital måned

190,-

for 1 måned

Bestill her

1 år papir og digitalt abonnement

Komplett HELÅR.

1980,-

for 12 måneder

Bestill her

6 måneder papir og digitalt abonnement

Komplett halvår.

1125,-

for 6 måneder

Bestill her

1 år digitalt abonnement

Digitalt helår

1380,-

for 12 måneder.

Bestill her

6 måneder digitalt abonnement

Digitalt halvår

860,-

for 6 måneder

Bestill her

1 år komplett sør for Bodø

2430,-

Full digital tilgang, eAvis og papirutgaven én gang i uken.
Portotillegg pr. avis fra Bodø og sørover pålydende kr 10,-

Bestill her

6 måneder komplett sør for Bodø

1345,-

Full digital tilgang, eAvis og papirutgaven én gang i uken.
Portotillegg pr. avis fra Bodø og sørover pålydende kr 10,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS