Leserinnlegg:

Reiselivet i Longyearbyen

Reiseliv, som er en av basisnæringene våre, har hatt en positiv vekst de siste årene, og er en viktig bidragsyter til sysselsettingen i Longyearbyen. Den store veksten har gitt grunnlag for debatter i det offentlige rom. Innlegg og artikler i Svalbardposten det siste året er et av tegnene på at mange er opptatt av næringens utvikling.

Publisert

Det er flere grunner til at akkurat reiseliv er et av satsningsområdene og er blitt ei næring i vekst.

For det første er det jo ikke nytt at det å være turist eller besøkende på Svalbard er forlokkende for de som tiltrekkes opplevelsesverdiene som er knyttet til Svalbard. Det første hotellet ble bygget så tidlig som i 1896 og vi vet at amerikaneren John Munro Longyear reiste på cruise da han i 1901 kom til Svalbard sammen med sin kone Mary og deres 5 barn. Grunnet den begrensede tilgjengeligheten og myndighetenes restriktive holdning overfor utviklingen av turisme, var organisert reiseliv fram til 1988 så godt som ikke-eksisterende. Holdningen snudde da man så at reiselivet kunne bidra til arbeidsplasser og stabilitet.

SNSK begynte i 1987 å arbeide med det de da kalte besøksindustri. De hadde allerede erfaring med å tilby og selge reisebyråtjenester, bespisning og overnatting som dekket behovet til reisende, som var da forretningsfolk, tjenestemenn, statsetatene og andre gjester. I selskapet var ca 37 personer beskjeftiget innfor dette området, og hadde sine 33.785 gjestedøgn i 1986 å vise til. I St.meld nr 40 for Svalbard (1985-19986) ser vi at det i -85 var 648 fotturister på Svalbard. I denne meldingen står det «Komiteen er klar over at turismen i fremtiden vil spille en større rolle i næringsmønsteret og slutter seg til Regjeringens syn om å utvikle en kontrollert og variert turisme av mindre omfang». Meldingen er inne på de positive og negative effekter som følge av turisttrafikken og viser til at det er grunn til bekymring m.h.t. bruk av snøscooter i turistøyemed og begrensinger i slikt bruk vil bli fastsatt.

Bli abonnent på Svalbardposten

Hvilket abonnement passer for deg?

Alle abonnement blir automatisk fornyet til ordinær pris og løper til det blir sagt opp.

1 måned digitalt abonnement

Digital måned

190,-

for 1 måned

Bestill her

1 år papir og digitalt abonnement

Komplett HELÅR.

1980,-

for 12 måneder

Bestill her

6 måneder papir og digitalt abonnement

Komplett halvår.

1125,-

for 6 måneder

Bestill her

1 år digitalt abonnement

Digitalt helår

1380,-

for 12 måneder.

Bestill her

6 måneder digitalt abonnement

Digitalt halvår

860,-

for 6 måneder

Bestill her

1 år komplett sør for Bodø

2430,-

Full digital tilgang, eAvis og papirutgaven én gang i uken.
Portotillegg pr. avis fra Bodø og sørover pålydende kr 10,-

Bestill her

6 måneder komplett sør for Bodø

1345,-

Full digital tilgang, eAvis og papirutgaven én gang i uken.
Portotillegg pr. avis fra Bodø og sørover pålydende kr 10,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS