Skyt ulven!

«Som Ravlo så riktig poengterer vil næringsliv på Svalbard fortsatt være en marginal øvelse for noen. Og det siste vi da trenger er at et selskap som lever på nåde og velvilje fra staten går i konkurranse med privat næringsliv.»

Kjetil Figenschou (H) kaster seg inn i debatten om ansvarsfordelingen mellom Store Norske og LL.
Kjetil Figenschou (H) kaster seg inn i debatten om ansvarsfordelingen mellom Store Norske og LL.
Publisert

Arild Olsen uttaler ifølge Ravlo at «Store Norske har en helt klar myndighetsutøvende rolle i lokalsamfunnet, en rolle fritatt demokratisk kontroll». Problemet er vel egentlig at Store Norske tar på seg en slik rolle, og eksemplene på det er mange. Da lokalstyret vedtok å igangsette delplanprosess for Hotellneset, kom Store Norske raskt på banen og overtok prosessen. Store Norske vil selvsagt hevde at det er et samarbeidsprosjekt, men det er et påtvunget samarbeid. Resultatet er en delplan som i liten grad gagner andre enn Store Norske selv, ettersom det i planen er lagt en åpen kullhaug midt på området.

Da lokalpolitikken stilte spørsmål ved Store Norskes forvaltningsrolle av statens eiendommer på Svalbard, viste eiendomssjef Sveinung Lystrup Thesen fraværende rolleforståelse ved å rykke ut og be politikken om ro i saken. Da LL søkte om tomtefeste for boligbygging i Nedre Gruvedalen, lot Store Norske, som statens eiendomsforvalter, saken drøye frem til de selv tok ut feste på området. På denne måten utfordrer, for ikke å si undergraver, Store Norske systematisk og effektivt lokaldemokratiet i Longyearbyen. Når HMS-sjef i Store Norske, Oddmund Rønning uttaler under folkemøtet om Svalbardmeldingen at Store Norske i fremtiden kan tenke seg å eie og drifte infrastruktur i Longyearbyen, viser det at selskapet har ambisjoner om å krafse til seg oppgaver og infrastruktur som i dag er underlagt demokratisk kontroll.

Olsen forsøker på ingen måte å øke lokal­styrets mandat på bekostning av Store Norskes oppdrag som Ravlo hevder. Det Olsen derimot gjør er å prøve å sikre lokaldemokratiet, og forhindre fremveksten av en «kommune 2.0» i Longyearbyen, for det har vi faktisk ikke bruk for. Disse forholdene tatt i betraktning kan vi være tilbøyelige til å støtte Olsens utsagn om at det er et paradoks at lokalstyret ikke har påvirkning på Store Norske.

Bli abonnent på Svalbardposten

Hvilket abonnement passer for deg?

Alle abonnement blir automatisk fornyet til ordinær pris og løper til det blir sagt opp.

1 måned digitalt abonnement

Digital måned

190,-

for 1 måned

Bestill her

1 år papir og digitalt abonnement

Komplett HELÅR.

1980,-

for 12 måneder

Bestill her

6 måneder papir og digitalt abonnement

Komplett halvår.

1125,-

for 6 måneder

Bestill her

1 år digitalt abonnement

Digitalt helår

1380,-

for 12 måneder.

Bestill her

6 måneder digitalt abonnement

Digitalt halvår

860,-

for 6 måneder

Bestill her

1 år komplett sør for Bodø

2430,-

Full digital tilgang, eAvis og papirutgaven én gang i uken.
Portotillegg pr. avis fra Bodø og sørover pålydende kr 10,-

Bestill her

6 måneder komplett sør for Bodø

1345,-

Full digital tilgang, eAvis og papirutgaven én gang i uken.
Portotillegg pr. avis fra Bodø og sørover pålydende kr 10,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS