Leserinnlegg:

– Stengte barnehager vil være en katastrofe for de familiene som må være her

Folk må delta i høringsprosessen, mener innsenderen.

Hva slags åpningsregime barnehagene skal ha i Longyearbyen er et hett tema. Høringsfristen går ut 7. desember.
Hva slags åpningsregime barnehagene skal ha i Longyearbyen er et hett tema. Høringsfristen går ut 7. desember.
Publisert
André Jenssen oppfordrer folk til å komme med innspill til prosessen.
André Jenssen oppfordrer folk til å komme med innspill til prosessen.

7. desember er det frist i høringssaken om nye vedtekter for barnehagene i Longyearbyen.

Når en sak er ute på høring er det fordi politikerne ønsker å høre hva folk mener, og få inn informasjon, meninger og fakta fra alle berørte parter. Jeg understreker «få inn,» for det er viktig at det kommer inn skriftlig til de som tar beslutningen. Dersom alle går rundt å mener at dette blir feil, men ingen sender inn synspunktene sine, er vi like langt. Har du meninger eller er berørt av barnehagenes drift, må du sette deg inn i saken, og sende inn din mening.

Da saken var oppe til behandling i OKU var det en frisk debatt. Høyre hadde ingen synspunkter Arbeiderpartiet og MDG mente det ville være klokt å ha alternativet om å stenge helt i juli med i høringsutkastet, mens undertegnede i Venstre var den eneste som mente dette burde fjernes helt fra høringsutkastet.

Senere har Ap endret mening og kommet til samme standpunkt.

Bakgrunnen for mitt standpunkt under debatten var hensynet til de minste barna og deres familier. Det er vedtatt at vi skal være et familiesamfunn, og selv om Longyearbyen «ligger nesten død» om sommeren er det mange som må være her. Trine og Gunnhild som er styrere i Kullungen og Polarflokken kunne opplyse om at behovet for barnehage om sommeren har økt, og når de nå kjører redusert er denne bemanningen “maksimert”. D.v.s. de har fullt belegg på redusert drift. Alle barna er pålagt 3 uker sammenhengende ferie, og det gjennomføres. De som er her om sommeren er de som MÅ på grunn av jobb, og som har avviklet ferie mai/juni - august/september, eller om vinteren.

Dette er en ordning som fungerer fint, og som gjør at lederne i barnehagen klarer å få feriekabalen til å gå opp. Det har alltid gått greit, selv om noen ikke får det helt som de ønsker. Det det nå er snakk om er at det skal åpnes for en endring der det blir helt stengt i hele / deler av juli. Altså fra en feiemodus-periode til stengt. Dette mener jeg vil være en katastrofe for de familiene som må være her, og på vegne av et parti som nettopp flagger barnas velferd og oppvekstsvilkår høyt, mener jeg en slik endring blir helt feil. Når det gjelder SFO, så skulle det gjerne vært et enkelt tilbud til de minste også, men det er enklere å få til en kollega/venneordning - være med på jobb - eller delt foreldreløsning for de som kan det for en 7-åring enn en 4-åring i barnehagealder.

For mange er det stramt nok at det må avvikles ferie i skoleferien, men det er betydelig bedre enn å ha stengt i hele juli. Benytt din demokratiske rett til å sende inn din mening.

Fristen er 7/12 og du sender en kort mail til Longyearbyen lokalstyre.

André Jenssen, Svalbard Venstre

Powered by Labrador CMS