Leserinnlegg:

Tar skolen barnas sikkerhet på alvor?

I dag fikk jeg bekreftelsen jeg trengte for å si klart ifra om hva jeg mener om en praksis som er innført på skolen denne mørketidsperioden.

Dette bildet ble tatt fredag formiddag.
Dette bildet ble tatt fredag formiddag.
Publisert
Isbjørnspor like ved skolen. Løkser vil ha slutt på at skolebarna må vente utenfor skolen før skolestart uten tilsyn.
Isbjørnspor like ved skolen. Løkser vil ha slutt på at skolebarna må vente utenfor skolen før skolestart uten tilsyn.

Jeg har rett og slett undret meg veldig over årets skolebussordning og tidspunktet skolen åpner. Skolebussen plukker opp barna rundt kl 07:45 og de er fremme på skolen noe minutter senere. Vel fremme har de i vinter måtte stå rundt på skoleplassen eller lekeområdene i ca 10 minutter før dørene blir låst opp. Det står da en voksen på trappa som passer på at ungene ikke kommer opp dit mens de venter på at det låses opp 08:00. Det er nettopp disse morgentimene som er ekstra risikable siden folk flest har sovet og en bjørn rimelig fritt kan rusle rundt i byen uten at det oppdages før påfølgende morgen.

Besøket i dag av en isbjørn som fikk gå fritt gjennom gågaten på morgenkvisten kunne selvfølgelig like gjerne ha skjedd på en skoledag. Skoleområdet er ekstremt uoversiktlig og rett ved siden av lekeplassen på skolen går elveleiet med høye elvebredder som skjuler isbjørnens naturlig vei ned mot byen. Isbjørn vil komme veldig overraskende på barna og den ene voksne som står på trappen uten våpen på morgenkvisten. Har skoleledelsen vurdert hvor fort man egentlig får låst opp og ledet inntil 200 elever i sikkerhet?

Jeg ønsker at dørene etter juleferien åpnes fra 07:45 (slik det ble gjort før) og at det i tillegg står en isbjørnvakt med tilstrekkelig opplæring med rifle ute. Det bør det også gjøre i friminuttene - det er ikke alle isbjørner som skremmes av en signalpistol.

Videre har jeg fra en kilde på skolen blitt fortalt at det i mange år har vært snakket om å sette opp ett gjerde hele veien fra Polarflokkens gjerde og opp rundt skoleplassen. Ett gjerde vil ikke nødvendigvis stoppe bjørn fullstendig, men det vil forsinke en isbjørn så mye at lærerne har tid til å få barna i sikkerhet. Vil et slikt gjerde først komme etter at det har vært isbjørnbesøk i skoletiden?

I 1999 gikk det også en isbjørn rett over skoleplassen – den gangen var også timingen «rett» - den kom på dagtid, men det var 4 dager etter årets siste skoledag..

Det har vært diverse andre isbjørnepisoder i mellomtiden hvor bjørn har vært et stykke inn i byen eller har passert forbi mens vi sov.

I dag gikk en isbjørn over skøytebanen, inntil Polarflokken barnehage og videre knappe 100 meter fra lekeplassen på skolen. Når kommer dagen hvor elever og lærere får seg en ubehagelig overraskelse?

Stian Løkser

Powered by Labrador CMS