Leserinnlegg:

Traktor og hest på Hotellneset

Etter publisering av historiske bilder av hester i Svalbardposten har en av våre lesere, Roald Westerbotn, noen refleksjoner fra da han bodde i Longyearbyen.

På dette bildet foregår hestetransport på trallebanen i gamle Longyearbyen i 1929.
På dette bildet foregår hestetransport på trallebanen i gamle Longyearbyen i 1929.
Publisert

Allerede i 1955 fikk hesten konkurranse av traktor på Hotellneset. Jeg jobbet da på vekta ved lasteanlegget, og jobbet med innlasting av kull til skipene. En dag fikk jeg beskjed av Barry Andersen som var kaiformann at jeg skulle ta traktoren til noe rydding.

Jeg minnes traktoren var grønn og av merket Man. Ung som jeg var protesterte jeg, men til ingen nytte. Jeg var jo helt uerfaren når det gjaldt kjøretøy. Etter et lynkurs av Barry, og med fortrøstning av at ingenting kunne gå galt, jeg hadde jo hele tundraen til rådighet. Men jeg tenkte nu litt på han bulldoserkjøreren som hadde kjørt i havet før han stoppet.

Til slutt vil jeg nevne en meget dyktig hestekjører vi hadde på Hotellneset. Han var trønder og hette Einar, var liten og tettbygd med utrolige krefter. Han kunne flytte 200 liters fat fulle av vann uten noen hjelp. Det vakte stor begeistring hos oss unggutter for det var det mange av på Hotellneset der rundt 30 stykker arbeidet på skeideverket. Dette var bare en liten opplysning om det innlegget som handlet om hester.

Med hilsen

Roald Westerbotn,

Storsteinnes

Powered by Labrador CMS