Leserinnlegg:

Utlendinger på Svalbard

Dette er sikker tenkt av andre enn meg tidligere, men jeg har ikke sett det nevnt i Svalbardposten. Derfor denne vesle notisen:

Hallvard Holm deler her sine tanker med Svalbardpostens lesere.
Hallvard Holm deler her sine tanker med Svalbardpostens lesere.
Publisert

Det klages til tider over at der er for mye folk i Longyearbyen. Fra mer enn 50 nasjoner, sies det. Samtidig er det «bare» 44 nasjoner som har signert Svalbardtraktaten. Hvorfor er folk fra disse «6+ nasjonene» der da?

Det er jo bare mennesker fra de 44 nasjonene som har rett til å være på Svalbard. Med like stor rett som mennesker fra Norge. Så hvorfor tillater myndighetene folk fra disse «6+landene» å slå seg til ro i Longyearbyen og på Svalbard?

Ser at andre enn nordmenn ofte blir kalt «utlendinger» på Svalbard. Dette kan neppe være riktig. Folk fra andre traktatland er vel ikke utlendinger når de har like stor rett til å være der som oss nordmenn? Er de ikke spitsbergensere alle sammen?

Hvis ikke, så er vel også nordmenn utlendinger på Svalbard? Det er vel bare de «6+» som med rette kan kalles «utlendinger».

Så, hvorfor ikke holde seg til ordlyden i Svalbardtraktaten?! Kun å tillate opphold for de som har traktatrettigheter til å være der?

Hallvard Holm

Powered by Labrador CMS