Leserinnlegg:

– Vi har egnet fly stående i en hangar på flyplassen

Det er ingen fornuft i at pasienter med en livstruende tilstand på Svalbard må vente på et ambulansefly som kanskje aldri kommer, når vi har egnet fly stående i en hangar på flyplassen. Alt vi mangler er litt vilje og en dose handlekraft.

Lufttransport har to Dornier-fly stasjonert i Longyearbyen. De flyr til vanlig passasjerer til og fra Svea og Ny-Ålesund.
Lufttransport har to Dornier-fly stasjonert i Longyearbyen. De flyr til vanlig passasjerer til og fra Svea og Ny-Ålesund.
Publisert
Eirik Berger i Svalbard Venstre.
Eirik Berger i Svalbard Venstre.

Situasjonen vi nå opplever med nedetid i luftambulansetjenesten rammer i høyeste grad også Svalbard, som i utgangspunktet har en svak ambulanseflyberedskap. Dersom det er behov for ambulansefly til Svalbard er det de små propellmaskinene fra Nord-Norge vi må basere oss på. Denne flytypen bruker lang tid på turen og de når et point of no return underveis der mannskapet må beslutte om de skal fly opp eller returnere til fastlandet. Realiteten er at dersom det er dårlig vær på Svalbard må de snu og la pasienten bli igjen i Longyearbyen.

Det er ikke uvanlig at alvorlig syke pasienter på Svalbard må vente 10-12 timer fra skade oppstår til de er til behandling på et fastlandssykehus. Finnes det en rask, rimelig og effektiv løsning som vil bedre situasjonen for befolkningen på Svalbard? Ja!

Lufttransport opererer allerede med flytypen Dornier 228 på Svalbard. De flyr til Ny-Ålesund for Kings Bay og til Svea for Store Norske - to statlig eide selskaper. Staten betaler altså allerede for tilstedeværelse av en flykapasitet på Svalbard, riktignok over to andre departementers budsjetter. Det har tidligere vært lansert tanker om å gjøre nødvendige tilpasninger av disse flyene slik at de kan fungere som ambulansefly fra Svalbard, men så langt har det bare vært prat.

Fly og mannskap er allerede på plass på Svalbard. Det vi trenger nå er vilje og handlekraft slik at vi får en bedring av ambulanseberedskapen på Svalbard så raskt som mulig. Svalbard Venstre har spilt inn dette overfor våre både i regjering og på Storting, og vi vil følge opp saken i tiden fremover.

Eirik Berger
Svalbard Venstre

Powered by Labrador CMS