Nå går restene ned til fastlandet

Dette var inntil 19. desember i fjor elleve boliger. Onsdag ble restene av de skredrammede spisshusene sendt til fastlandet.

Hjullasterne var onsdag morgen igang med å kjøre vekk materialrestene.
Publisert

To hjullastere kjører i skytteltrafikk mellom materialhaugen og lastebåten "Hagland Captain" som ligger ved kai på Hotellneset. Haugen blir gradvis mindre denne onsdagsmorgenen før påsken, og planen er å seile i løpet av ettermiddagen eller kvelden.

Da har skipet med seg om lag 3.000 kubikkmeter med trerester fra de elleve spisshusene som ble rammet av det fatale snøskredet 19. desember i fjor.

LES OGSÅ: Mellomlagrer vrakrestene

33 kjøretøy

– Ja, grovt anslått er det cirka 3.000 kubikkmeter, bekrefter Frank Jakobsen, som er administrerende direktør i LNS Spitsbergen (LNSS).

Fraktskipet lastes før det kaster loss med kurs for Balsfjord i Troms.

I tillegg kommer det fem-seks store kontainere med spesialavfall, fra hvitevarer til elektronikk og vinduer, samt tolv biler og 21 snøskutere som ble smadret av snø- og bygningsmasser i bevegelse. I tillegg er flere hundre meter med kabler demontert, og totalt er 149 lass med bygningsavfall kjørt vekk.

LES OGSÅ: Over halvveis i rivingen

Sorteres videre

LNSS har kildesortert der det var mulig, men noen av husene var så ødelagte at det ikke lot seg gjøre å kildesortere. Det ble dermed lastet på lastebilene transportert ut til nettet ute på Hotellneset, hvor bygningsrestene har stått lagret siden oppryddingen startet i februar.

LNS har bygd et bur av nylonnett, hvor restene har vært lagret fram til nå.

Når vrakrestene sendes fra Longyearbyen gå de ned til Perpetuum AS i Balsfjord, hvor gjøre den siste kildesorteringen foretas manuelt. Her skal blant annet takpapp og ledninger og annet materiale som ble igjen i bygningene, sorteres ut.

Fortsetter nå det smelter

Det er flere ukers arbeid som ligger bak allerede, men til sommeren fortsetter ryddingen.

– Nå er det å vente til det tiner, for å handplukke i området. Det er noe infrastruktur, en del rør og slikt som ligger nedfrosset igjen. Det meste som er igjen er handarbeid, sier Jakobsen.

Powered by Labrador CMS