Valg 2019:

Tilbyr muligheten for et rent borgerlig flertall

Venstre ønsker fortsatt å få til et flertall med de borgerlige partiene. De tilbyr like godt Høyre å få lokalstyrelederen.

ÅPEN DØR: Venstres Karine Hauan forteller at partiet holder døra åpen overfor Høyre og Frp, for å sikre et borgerlig flertall i lokalstyret.
ÅPEN DØR: Venstres Karine Hauan forteller at partiet holder døra åpen overfor Høyre og Frp, for å sikre et borgerlig flertall i lokalstyret.
Publisert

– Vi har en åpen dør, og det har vi hatt hele tiden, sier Karine Hauan (V).

Venstre har flere ganger vært i kontakt med Høyre for å få til forhandlinger, men har så langt ikke lykkes med dette. De har heller ikke klart å få positiv respons når de har kontaktet Frp. Torsdag sendte de derfor en e-post med et tilbud til Høyre og Frp. Der heter det blant annet at de er «overbevist om at Høyre og Frp vil komme fram til minst like gode politiske løsninger med Venstre og MDG som de har gjort med Ap.»

– Det har ikke vært mulig å få til forhandlinger med Høyre, og vi tror det må skyldes misforståelser. Vi har jo absolutt et ønske om å snakke politikk, ikke bare posisjoner, med dem. Jeg synes det er synd at vi ikke en gang kom oss til forhandlingsbordet, sier Hauan.

«Svalbard Venstre er på ingen måte sinte på noen parter i lokalpolitikken, og dette utspillet er en ren og naturlig følge av partienes ulike mål og prioriteringer. Vi inviterer med all åpenhet til diskusjoner med Høyre, FrP og MDG», skriver Venstre i tilbudet.

Venstre innser nå at Terje Aunevik (V) ikke kan bli lokalstyreleder. «Da er det et enkelt valg for oss å gi vår fulle støtte til Stein Ove Johannessen (H).»

Høyre mottok torsdag tilbudet i svart på hvitt. Ifølge Venstre har de tidligere også kommet med tilbudet muntlig.

Høyre overrasket

Venstre har støtte fra MDG. Får de med seg Høyre på laget, vil de få flertall i lokalstyret.
Foreløpig har Høyre sagt nei til Venstre, og forklarer det med at de ikke ønsker å gå ut av avtalen de har med Arbeiderpartiet.

– Jeg ble litt overrasket da jeg så det skriftlige tilbudet i dag. Men jeg skjønner egentlig hvorfor de kommer med et sånt tilbud. Det er et hyggelig tilbud, men det er lite aktuelt, sier Johannessen til Svalbardposten.

Høyre-politikeren mener det likevel kan komme noe godt ut av tilbudet fra Venstre.

– Det fine med dette er at Venstre åpner for at vi kan ha en god dialog framover. Forhåpentligvis kan vi finne sammen igjen etter valget om fire år, sier Høyre-politikeren.

Han er til dels enig i Venstres beskrivelse om at de aldri satte seg ned rundt samme forhandlingsbord. Svalbardposten får ulike forklaringer på hvorfor de ikke fant sammen, avhengig av hvilken side vi snakker med.

Venstre presiserer at tilbudet kommer til å stå ved lag helt til lokalstyret skal konstitueres 28. oktober.

Powered by Labrador CMS