Arild Olsen (Ap) får fire nye år

Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet har funnet sammen. Dermed får Ap fire nye år med lokalstyreleder.

Slik ser den nye lokalstyrelderen ut. Her er Arild Olsen (Ap) under valgvaken sist mandag.
Publisert
Arild Olsen (Ap) signerer samarbeidsavtalen som sikrer ham fire nye år som lokalstyreleder.

Rett før midnatt søndag var resultatet av siste dagers politiske forhandlinger klart.

– Jeg er veldig glad for at vi har funnet en god politisk tone med to relevante parti i Longyearbyen. Det er politikken og den totale lagoppstillingen som er avgjørende, og da er godt samarbeid en forutsetning, sier Arild Olsen (Ap).

Samarbeidet mellom Høyre og Frp har på mange måter vært ledende for hvordan forhandlingene har utviklet seg.

«Høyre har hele tiden vært veldig tydelige på at vi gikk til valg på et borgerlig alternativ, og i så måte også et skifte i Longyearbyen. Av den grunn inngikk vi allerede før valget et samarbeid med Fremskrittspartiet, tuftet på prinsippet om at politiske gjennomslag alltid skulle være viktigere enn posisjoner. Under samtalene som fulgte etter valget ble klart at Arbeiderpartiet var det eneste partiet som ønsket å diskutere politiske saker før posisjoner. I tillegg var Arbeiderpartiet det enste partiet som fra første stund var innstilt på å respektere avtalen vi allerede hadde inngått med Fremskrittspartiet», skriver Høyre i en pressemelding.

Her er alle vervene som så langt er fordelt:

Lokalstyrets nestleder: Kjetil Figenschou (H)
AU: 2 AP, 2H
OKU: Leder AP, Nestleder H
Miljø- og næringsutvalg (nytt utvalg - initiert av H): Leder H, Nestleder AP
TU: Leder - avklares senere. Nestleder - avklares senere

Lillebror i det nye flertallssamarbeidet er Fremskrittspartiet. Med en valgoppslutning på 11,6 prosent, og to representanter i lokalstyret, har de overgått alle sine forventninger.

– Nå har Fremskrittspartiet i Longyearbyen forvandlet et godt valgresultat til et valgteknisk og politisk samarbeid med H og AP, sier Frp i en egen pressemelding.

Venstre var for harde

Partilederne Elise Strømseng (AP), Arnt Vegar Jensen (FrP) og Kjetil Figenschou (H) får et særskilt ansvar for å sikre et konstruktivt samarbeid.

Frp går langt i å forklare hvorfor de nå har inngått samarbeid med Ap, og ikke med Venstre. «Venstre informerte oss før valget om at de ikke var interessert i å snakke om politikk, kun posisjoner», skriver de i en pressemelding.

«Venstres tilnærming til oss i Longyearbyen Frp gjorde at vi fant frem et sitat av Frank Zappa; “There's a big difference between kneeling down and bending over". Vi satte oss ned sammen med AP og H for å diskutere lokalpolitikk."

Powered by Labrador CMS