Lokalvalget godt i gang

Det var godt trøkk av folk i timene etter at valglokalet åpnet søndag.

Grethe Svendsen og Tommy Pedersen har begynt å ta imot stemmer fra de over 1.700 stemmeberettigede ved lokalstyrevalget 2019.
Publisert

Da Svalbardpostens utsendte skulle gjøre sin borgerplikt søndag klokken 15 var det kø. En jevn strøm av stemmeberettigede gikk inn i lokalene.

Søndag var det kø for å få stemme. Det er over 1.700 stemmeberettigede ved valget i 2019.

– Det går litt i bølger. Det blir spennende å se hva oppslutningen blir til slutt, sier politisk sekretær i lokalstyret Svein Olav Ween, som overser det hele.

Det er over 1.700 stemmeberettigede for lokalstyrevalget. I valget for fire år siden var det i overkant av 1.000 som stemte.

Familien Schei Breen var blant de som fant veien til urnene på kulturhuset søndag ettermiddag.

– Jeg stemmer Venstre, sier Liv Mari Schei.

Det er kanskje ikke så rart i og med at hun selv står på partiets liste. Samboer Trond Breen er heller ikke i tvil.

– Jeg får ikke lov til å stemme noe annet enn Venstre, flirer han.

Liv Mari Schei og Trond Breen hadde med seg dattera Aurora da de gjorde sin borgerplikt på kulturhuset søndag.

Familien vil ikke betegne det å avgi stemme ved lokalvalget som en høytidelighet. De har likevel bestemt å stemme på selve valgdagen istendenfor å forhåndsstemme.

Utenfor valglokalet sto Mats Vadum Wilmann og Kjetil Figenschou fra Svalbard Høyre og tilbød folk Høyres lister. Svein Olav Ween var ute og forsikret seg at alt foregikk i lovlige former.

Mats Vadum Wilmann (t.v.) og Kjetil Figenschou fra Svalbard Høyre sto utenfor valglokalet og delte ut Høyres lister til de som ville ha.

– Vi spør bare om folk er interessert i å ta med seg Høyres liste, og det er innenfor loven, sier Figenschou som står på andreplass på Høyres liste.

– Tror dere det er noen vits i å stå her i dag?

– Ja, absolutt. Undersøkelser viser at så mye som ti prosent av de som stemmer, bestemmer seg når de er inne i valgavlukket.

Resultatet fra valget i Longyearbyen blir ikke klart før tirsdag kveld. Mandag kveld vil det komme et foreløpig resultat.

Powered by Labrador CMS