Får ressurser til forskning på fornybar energi

– Hvis vi finner noe som fungerer for Longyearbyen, kan mange andre isolerte samfunn dra nytte av dette, sier Unis-direktør Harald Ellingsen.

Direktør ved Unis, Harald Ellingsen, gleder seg over at regjeringen bidrar med penger for å styrke forskningen på fornybare energisystemer i Arktis.
Publisert

Torsdag morgen fikk Harald Ellingsen en kjærkommen telefon fra forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V). Hun kunne fortelle at regjeringen skal finansiere to stipendiatstillinger (doktorgradsstillinger) på Unis innenfor fornybare arktiske energistystemer. Unis er allerede i gang med å rekruttere en professorstilling innenfor feltet, og stipendiatstillingene vil styrke fagområdet betydelig.

– Hvis professoratet kan komme i gang med to doktorgrader rundt seg, vil det ha mye å si. Det vil bli et eget miljø for fornybare arktiske energisystemer som kan jobbe tett med Universitetet i Tromsø og NTNU i Trondheim, sier Ellingsen.

Det nye miljøet som blir opprettet skal blant annet se på alternativer for å få en fornybar energiproduksjon i Longyearbyen.

– Det er et veldig aktuelt felt. Hvis vi finner noe som fungerer for Longyearbyen, er det mange andre isolerte samfunn rundt omkring i verden som kan dra nytte av forskningen, sier Ellingsen.

Lokalstyreleder Arild Olsen (Ap) er veldig fornøyd med nyheten om at det skal forskes mer på fornybar energi lokalt.

– Vi har lenge tatt opp dette at Unis burde få midler til å kunne satse på dette feltet, og stipendiatstillingene er et veldig positivt bidrag i så måte. Det vil bli et unikt studieløp, med lokal forankring, der man samtidig kan være med på å bygge samfunn, sier han.

– Vil det nye miljøet på Unis bli noe Longyearbyen lokalstyre (LL) kan støtte seg på i arbeidet med å få på plass en ny energibærer?

– Absolutt. Dette vil styrke både LL og teknologiavdelingen på Unis, sier Arild Olsen.

Totalt har regjeringen besluttet å øke støtten til polarforskning med 15 millioner kroner.

«Universitetssenteret på Svalbard driver utdanning og forskning av høy kvalitet på klima- og miljøendringer. Vi har en klimakrise og trenger mer forskning, både for å finne løsninger og svar. Derfor har vi styrket polarforskningen med 15 millioner kroner i budsjettet for 2020 og nå oppretter vi to stipendiatstillinger ved Unis. Det betyr over 2,6 millioner kroner ekstra som skal brukes på forskning,» skriver statsråd Iselin Nybø i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS