LL vil bruke solkraft til grunnkjøling

Sola kan gi strøm nok til gratis nedkjøling av fundamentene til Næringsbygget sommerstid.

LYS OG VARME: Sommersola foreslås brukt til å lage strøm til grunnkjølingen under Kulturhuset og Næringsbygget.
LYS OG VARME: Sommersola foreslås brukt til å lage strøm til grunnkjølingen under Kulturhuset og Næringsbygget.
Publisert

Eiendomssjef Jan Myhre i Longyearbyen lokalstyre (LL) foreslår for politikerne å bruke 150.000 kroner til å installere solcelleanlegg på taket av Næringsbygget eller Kulturhuset. LL ønsker å teste om det kan gi nok strøm til å drive kjøleanlegget i grunnen.

– Kjøleanlegget sørger for opprettholdelse av permafrosten slik at byggene ikke synker i varme sommermåneder. Kjøleanlegget har naturlig nok høyest belastning i sommermånedene og det antas at kjølebelastningen sammenfaller godt med kraftproduksjonen fra solceller, skriver Myhre i saksframlegget.

Energigevinst

Prosjektet er interessant for mange, mener LL, fordi mange næringsbygg her er bygget på samme måten.

– Det er viktig å samle erfaring fra forskjellige typer tiltak i arbeidet med å redusere energiforbruket i Longyearbyen. Hvis solceller kan dekke store deler av energibehovet for slike anlegg, vil det kunne gi en betydelig energigevinst i fremtiden, mener han.

Til sammen er det 490 kvadratmeter takflate på Næringsbygget og Kulturhuset, som ifølge beregningene gir plass til et solcelleanlegg som produserer anslagsvis 55.000 kilowatt timer.

– Dette vil sannsynligvis dekke hele kjølebehovet til grunnkjølingen på bygget, mener han.

Andre tiltak

I tillegg til å bygge anlegg for energiproduksjon på bygninger, ønsker LL å samle erfaring fra forskjellige typer tiltak i arbeidet med å redusere energiforbruket i Longyearbyen.

– Det kan gjennomføres passive tiltak som etterisolering av bygg og bedre styring og regulering av strøm- og varmeforbruk, skisserer eiendomssjef Jan Myhre.

Miljø- og næringsutvalget skal behandle forslaget i sitt møte 5. juni. Saken skal avgjøres av lokalstyret ti dager senere.

Powered by Labrador CMS