Klare for høysesongen

- Øvelsen er helt nødvendig, forteller Atle Rokkan hos Sysselmannen. Både for Sysselmannen og alle som skal ut på tur i terrenget ga øvelsen de ønskede svarene.

FUNN: Letemannskapene har nettopp funnet en skuter som var begravet i snømassene. Her jobber de på spreng med å finne sjåføren.
FUNN: Letemannskapene har nettopp funnet en skuter som var begravet i snømassene. Her jobber de på spreng med å finne sjåføren.
Publisert

Hvert år testes skredberedskapen ut fra Longyearbyen.
Et par kilometer inn i Todalen var det hektisk aktivitet sist lørdag. Inne i Longyearbyen merket man at noe var på gang, med helikopter i skytteltrafikk inn og ut av byen.
Borte ved en stor snøfonn går det folk med Røde Kors-vester, søkestenger, spader og skred-søkere. Det er tilsynelatende et virvar av snøfonner, skutere og letemannskaper. Noen meter unna skredet står innsatsleder Lisbeth Hansen fra Røde Kors og holder oversikten.
- Nå foretar vi etterretning for å finne ut hvor i skredet skuterne befinner seg, forteller hun.
Hun står sammen med fagleder skred, Andrine Kylling fra Røde Kors, og vurderer situasjonen fortløpende.

Skredutsatt område
Så ivrige var letemannskapene at Svalbardpostens utsendte journalist ble spurt om å stå litt lenger unna da de søkte etter begravde scootersjåfører. Undertegnede hadde nemlig en skredsøkebrikke - en såkalt Recco-brikke - i jakka si, som ga utslag på skredsøkerne deres.
I tillegg til Røde Kors deltok Norske Redningshunder og et helikopter fra Lufttransport. Fra Sysselmannen deltok både politi og koordinatorer.
Senest i jula gikk det et snøskred i nærheten av Todalen. Men hovedgrunnen til at akkurat dette stedet ble valgt ut til øvelsen var fordi det er kort vei fra Longyearbyen.
Skredøvelsen gjennomføres hvert år. Det var sysselmannsførstebetjent Atle Rokkan som hadde laget opplegget for årets øvelse.
- Øvelsen er nødvendig, nå som vi står foran høysesongen, sier han.
Et viktig poeng er at man vil vite om beredskapen er så god som den bør før trafikken ute i terrenget tar seg opp. Her på Svalbard betyr det at man må bruke alle de lokale ressursene man har.

Ble godkjent
Rokkan er veldig fornøyd med innsatsen under øvelsen.
- Vi hadde med oss Røde Kors sin skredgruppe. De er hjelpekorpsets spydspiss i slike situasjoner. I tillegg var det bra at de også hadde med seg øvrige fra hjelpekorpset som fikk øvd. For her må vi bruke de ressursene vi har.
Rett i etterkant av øvelsen hadde man en oppsummering av resultatene - en såkalt «debriefing». Der konkluderte Sysselmannen med at innsatsen og beredskapen er godkjent.
- Oppdraget ble løst innenfor rimelig tid. Det finnes selvfølgelig alltid et forbedringspotensial, men beredskapen er god. Det er mange som er tilgjengelige, og det er viktig, sier han.

Bli abonnent på Svalbardposten

Hvilket abonnement passer for deg?

Alle abonnement blir automatisk fornyet til ordinær pris og løper til det blir sagt opp.

1 måned digitalt abonnement

Digital måned

190,-

for 1 måned

Bestill her

1 år papir og digitalt abonnement

Komplett HELÅR.

1980,-

for 12 måneder

Bestill her

6 måneder papir og digitalt abonnement

Komplett halvår.

1125,-

for 6 måneder

Bestill her

1 år digitalt abonnement

Digitalt helår

1380,-

for 12 måneder.

Bestill her

6 måneder digitalt abonnement

Digitalt halvår

860,-

for 6 måneder

Bestill her

1 år komplett sør for Bodø

2430,-

Full digital tilgang, eAvis og papirutgaven én gang i uken.
Portotillegg pr. avis fra Bodø og sørover pålydende kr 10,-

Bestill her

6 måneder komplett sør for Bodø

1345,-

Full digital tilgang, eAvis og papirutgaven én gang i uken.
Portotillegg pr. avis fra Bodø og sørover pålydende kr 10,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS