Lunckefjell er ferdig ryddet

Gruva i Lunckefjell er slettet fra naturen. Den første fasen av opprydningsprosjektet er ferdig.

TILBAKE TIL NATUREN: Marthabreen og Lunckefjell.
TILBAKE TIL NATUREN: Marthabreen og Lunckefjell.
Publisert

Den første fasen av Miljøprosjektet Svea og Lunckefjell, som har vært å tilbakeføre området rundt Lunckefjell til naturen, er ferdig. Det melder Store Norske på sin hjemmeside. Sluttbefaringen med Sysselmannen ble gjennomført nylig, uten merknader.

Anleggsstart for Lunckefjell var 1. mars 2019, og det meste av arbeidene ble sluttført allerede høsten 2019. Den siste finpussen og demobilisering av utstyr og maskiner har blitt gjort av entrepenør Hæhre nå i høst. Store Norske er svært fornøyd med jobben de har gjort.

SISTE REST: Tilbakeføringen av Lunckefjell-anlegget var ca. 95 prosent fullført før vinteren 2019.
SISTE REST: Tilbakeføringen av Lunckefjell-anlegget var ca. 95 prosent fullført før vinteren 2019.

– Arbeidet har foregått i et ekstremt miljø. HMS har vært en rød tråd i prosjektet, som er gjennomført uten alvorlige hendelser. Det er jeg svært fornøyd, sier prosjektleder Gudmund Løvli i Store Norske.

Miljøprosjekt Svea og Lunckefjell er et ambisiøst miljøprosjekt, der gruvesamfunnet i Svea tilbakeføres til naturen etter nesten hundre års kullproduksjon. Økonomisk har første fase gått bedre enn først antatt. Den opprinnelige bevilgningen i 2019 var på 624 millioner kroner mens det totalt er brukt rundt 150 millioner mindre enn dette. I tillegg er 60 millioner kroner omdisponert på andre faser i prosjektet.

PROSJEKTLEDER: Gudmund Løvli i Store Norske.
PROSJEKTLEDER: Gudmund Løvli i Store Norske.

– Vi er stolte over hvor mye vi har fått ut av denne første fasen i Miljøprosjektet. Det er gjort et betydelig arbeid i Svea, deriblant rydding av Svea Nord-gruva og etablering av ny leir på Kapp Amsterdam. Dette arbeidet var opprinnelig ikke med i planen og bevilgningen for Lunckefjell. Likevel ser vi nå ut å lande på totale kostnader på 412 millioner kr mot et budsjett på 624 millioner kr, sier Jan Morten Ertsaas, administrerende direktør i Store Norske.

Powered by Labrador CMS