Frisk og tørr luft på hytta med ren solenergi!

Frisk og tørr luft, godt inneklima og jevn ventilasjon på Svalbard–hytta? Ja, det er mulig.

Publisert

Vi er nå inne i midnattssolsesongen her på Svalbard. Dette betyr at solen er over horisonten 24 timer i døgnet, 7 dager i uken, og gir oss ny energi etter en mørk og kald vinter i dvale. Sola, cirka 150 000 000 kilometer unna, er vår kilde til all fornybar energi på jorden. I Ål i Hallingdal bor en mann som har funnet en måte å omdanne solens energi til ren og frisk luft!

«Jeg møtte en danske på ferie»

Ivar Espegard er en ekte hallingdøl som alltid har vært fascinert av Svalbard. Han har besøkt øygruppen både med kona på fritidsreise og selv vært oppe i jobbsammenheng. Espegard startet tidlig som tømrer og byggmester, primært med oppføring av hus og hytteboliger i Hallingdal. Så møtte han en danske på ferie og fikk ferten av fremtiden.

Jeg var på sommerferie i Norge og kom i prat med en dansk mann som også var på ferie her. Han fortalte at SolarVenti var et system fra Danmark som brukte solens energi til ventilasjon, og jeg ble raskt observant på at her var det noe veldig interessant. Jeg tok kontakt med hovedkontoret i Thorsø for å bli forhandler. Nå har vi solgt luftsolfangere fra SolarVenti i cirka 15 år. Vi har også montert disse på Svalbard etter ønske fra kunder.

Men hvordan fungerer dette egentlig?

En luftsolfanger fra SolarVenti kan enten festes på ytterveggen eller taket. Den leveres i en ‘gjør–det–selv–pakning’ slik at man enkelt kan montere den på hus og hytte. Deretter tar solens naturlige energi over jobben:

Solens stråler setter solfangeren i gang.

Frisk, tørr luft suges inn via den gjennomhullede bakplaten, sirkuleres i solfangeren og varmes opp av solen.

Ca. 35–200 kubikkmeter (avhengig av modell) med tørr, varm luft blåses inn i rommet og skyver ut den fuktige luften. Temperaturen på luften som blåses inn er cirka 15–40 grader høyere enn utetemperaturen.

Til hyttefolket

Det skal være en god opplevelse å reise på hytta, uansett om den er to eller ti kilometer unna. Hyttefolk liker å komme seg vekk, fri fra byens kjas og mas, tilbake til naturen, til eget selskap eller til de man holder kjær. Og selve hytta? Enten man har vært på utfordrende topptur eller sittet i fjæra til bålet har ulmet vekk – hytta skal være varm, tørr og ventilert.

Vi fikk tips fra en lokal hytteeier her oppe og fikk dermed installert dette systemet på en UNIS–hytte i Svea. Det fungerer så fint som bare det. Når sola står på, blåser den luft inn med en gang og det er friskt og godt i hele hytta. Det blir et helt annet inneklima, det har vi bare positive tilbakemeldinger på!

– Kåre Johansen, UNIS

Originalen blant luftsolfangere

Mange har forsøkt å etterligne SolarVenti, men det er kun originalen som best i test lufter ut fukten og varmer opp ved hjelp av solens naturlige energi – noe som også betyr null kroner i strømforbruk. En gjenganger i tilbakemeldingene fra kundene er å komme frem til en tørr hytte med frisk og god luft. I flere tilfeller har de også opplevd en forbedring i allergi– og astmaanfall.

Fra Lindesnes i sør til Svalbard i nord – fra 4,5 milliarder år med solenergi til tørr og frisk luft på hytta; besøk vår hjemmeside og bestill din SolarVenti i dag!

Ta kontakt for en uforpliktende prat:

Tlf: +47 977 00 206 / +47 970 83 890

Epost: post@solarventi-hallingdal.no.

Web: solarventi-hallingdal.no

Powered by Labrador CMS