Her finner du trær på Svalbard

Møbelsnekker Wolfgang stikker hodet ut av døren for å betrakte det skiftende lyset over Sukkertoppen. Det er som et levende maleri å være ute i disse dager, men nå er det også en jobb som skal gjøres inne på verkstedet. For her er det tre som gjelder – eller rettere sagt, Alt i 3.

En sniktitt inne på verkstedet
En sniktitt inne på verkstedet
Publisert

Velkommen inn

Kaffen er klar, linjen er markert og den sylskarpe sagen kjøres i gang ned mot treplaten som skal forvandles til en massiv gjenstand tilpasset det arktiske miljøet.

For seks år siden bestemte Wolfgang Hübner-Zach og hans kone Christiane seg for å bli boende her, og året etter startet han snekkerverkstedet Alt i 3 hvor han nå jobber sammen med gode kollegaer fra både øst og vest.

- Dette er Toivo fra Finland, og så har vi vår praktikant Roger fra Sveits, Jim fra Storbritannia og Max på kontoret som også er fra Tyskland. Det er en stor glede i jobben å kunne vise og lære ulike metoder innenfor møbelsnekring og trevirke, og vi er en god gjeng som får jobbet på mange spennende prosjekter. Det går mye i gjenbruk og det er kjempefint å kunne bruke det man har til å lage noe nytt, spesielt da gjennom drivveden vi samler inn og restaureringer av møbler.

Trær til tørk

Det kan være en omfattende prosess med drivveden som samles inn gjennom alt fra egne tokter til leveringer fra cruisebåtene på sommerstid. Treet må nemlig tørkes for alt av vann inni, og helst i ett års tid før det kan brukes til noe. Men – skal det likevel stå ute i vind og vær, som i form av en benk, kan teamet på Alt i 3 sette i gang arbeidet mye tidligere og blant annet til glede for de mer turvante i Longyearbyen.

‘Pausebenker’

Ja, kanskje du har fått øye på et av disse prosjektene selv? Kanskje den dagen du var på en frisk tur til fots langs Burmaveien, og satte deg ned for å nyte dette maleriet av en utsikt utover Adventfjorden? Da har du mest sannsynlig sittet på en massiv tømmerbenk, kanskje i selskap med en bitteliten hvalross og et vakkert sitat som setter tankene i spinn.

Og så har du kanskje plukket frem nistepakken fra sekken. Nistepakken med brødskiver som ble tilberedt hjemme over en dekorativ skjærefjøl, også i form av en hvalross i samme stil. For det er ikke bare møbler det går i nede på Alt i 3.

- Ja, vi selger mange av disse gjennom våre utsalgssteder, sier den smilende snekkeren. De er populære både som suvenirer å ta med seg hjem og praktiske redskaper på kjøkkenbenken.

Rammen på verket

I tillegg til disse skjærefjølene lages det også nøkkelringer, magneter og tidevannsklokker som man blant annet får kjøpt inne på Barbara Foto & Ramme her i byen, og her finner du også Barbaras spesialbestillinger fra snekkerverkstedet.

- Jeg synes det er et kjempeflott samarbeid å kunne bestille skreddersydde rammer av drivved fra Alt i 3, og da kommer de bare noen få dager senere med disse som er inngravert. De symboliserer et felles, lokalt samarbeid, og jeg opplever også at de er veldig fleksible og åpne for nye ideer.

Dette er utsalgsstedene for Alt i 3 på Svalbard: Barbara Foto & Ramme, Svalbard Museum og Kongsfjordbutikken i Ny-Ålesund.

Lik, del og følg Alt i 3Instagram og Facebook for å se flere spennende prosjekter!

Har du kanskje et eget prosjekt du ønsker å få snekret eller noe du vil slå flere hoder sammen om? Ta kontaktmail eller ring +47 917 28 183 for å snakke med Wolfgang selv!

Alt i 3
Alt i 3
Powered by Labrador CMS