Svalbardtilværelse på siste vers

Helt ute på Hotellneset tilbringer Ragnvald Sørum (78) og kona Eli Ytterdal Sørum sommeren. De flyttet fra Svalbard i fjor, etter 40 år.

Publisert

– Helt greit, synes Ragnvald.

Kona er i sentrum, og Ragnvald sitter i stuen med radioen på full guffe mens han forteller historier om hvordan Svalbard var før. Han jobbet som rørlegger i Store Norske fra 1979 og frem til han pensjonerte seg i 2000. Men det var ikke før kona pensjonerte seg i fjor, at ekteparet flyttet fra Svalbard til Stranda på Sunnmøre, der Eli kommer fra. Der har Ragnvald i løpet av årene bygget et hus.
– Hver gang vi har vært der, har jeg alltid passet på å ikke bli helt ferdig, så jeg har hatt noe å arbeide med neste gang jeg reiste ned også, sier han.

For 78-åringen liker å arbeide. Å fikle med noe, som han kaller det. Huset på Hotellneset var i svært dårlig stand da han kjøpte det for mange år tilbake. Det har han restaurert, og der ute, langt fra byen, med utsikt over det arktiske havet - trives han godt. Selv om han egentlig trives hvor som helst, så lenge han kan holde på med sitt. Bysamfunn er han ferdig med. I stuehjørnet ligger en gitar, og Svalbard-veteranen skryter seg ikke opp i skyene når han beskriver gitartalentet sitt.
– Det er som med mange andre ting, jeg fikler litt med mye forskjellig, sier pensjonisten.

Ragnvald bestemte seg for å tilbringe sommeren 2020 på Svalbard, fordi det godt kan bli en av hans siste turer hit: "Man blir jo ikke yngre", sier han.
– Når man blir eldre får man jo en del plager. Og blir man avhengig av det offentlige, og ikke klarer seg selv, så stopper det jo opp, sier han om livet som gammel i Longyearbyen.

Han forteller at også kona ble med opp i sommer, for å gjøre seg ferdig med Svalbard. Når Ragnvald ser tilbake på samfunnet han kom til for første gang på 70-tallet, kan tankene oppsummeres med to ord: "Helt fantastisk". Han kan ikke si det samme om dagens samfunn, hvor han mener at turismen har tatt for stor plass.
– Nå er Svalbardsamfunnet ødelagt. Før var det et storfamiliesamfunn, og det på godt og vondt. Men nå føler jeg at alle skal bli millionærer på null komma niks, sier han.

Den tidligere rørleggeren tror ikke at det noen gang vil bli et livssamfunn på Svalbard, og er kritisk til politikerne i Lokalstyret.
– De prøver jo på det, men jeg føler at de bare sitter og leker politikk, sier han.

Etter et halvt liv på Svalbard, kan Ragnvald se tilbake på mange gode minner fra det høye nord. Men tilværelsen i Arktis synger på siste vers.
– Naturen er fortsatt den samme, og den syntes jeg jo om. Men jeg kommer ikke til å gråte den dagen jeg drar for godt, avslutter han.

Powered by Labrador CMS