Måtte ut med flåte for å berge åtte i havsnød

Evakuerte åtte personer i havsnød.

Sysselmannen har sendt helikopter for å hente åtte personer i havsnød.
Sysselmannen har sendt helikopter for å hente åtte personer i havsnød.
Publisert

– Vi fikk melding klokken seks i morges om at en motorseilbåt hadde fått trøbbel både med seil og motor, sier sysselmannsførstebetjent Anders Haugerud til Svalbardposten.

Båten befant seg sørvest for Sørkapp på Svalbard, og det var åtte personer om bord. Kystvakta ble sendt ut for å bistå de som var i vansker, men like før klokken åtte forverret situasjonen seg.

– Da hadde båten mistet ett av to ror, og det var tøft vær i området, sier Haugerud.

Det skal ha blåst kuling og vært ganske tøff sjø der båten befant seg.

– Sysselmannen har sendt ut helikopteret for å evakuere de åtte som er om bord, sier Haugerud.

– Regnet man situasjonen som kritisk?

– Det er vanskelig å si, men mannskapet om bord har meldt om at det er behov for å forlate skipet. Det ble betraktet som en nødsituasjon, sier Haugerud.

Mistet all motorkraft

Det er omtrent en times flytur til havaristen fra Longyearbyen. Seilbåten skulle jobbe på nord på Svalbard.

Hovedredningssentralen i Nord-Norge fikk melding om at båten var i nød klokken 06.15 i dag, og har bedt to sivile fartøy gå mot båten som har trøbbel.

– Båten mistet all motorkraft, og har ikke fremdrift, men vi regner det ikke som en kritisk- eller dramatisk situasjon. Det er ingen i båten som er kommet til skade, sier redningsinspektør Tore Wangsfjord, ved HRS Nord-Norge.

Båten som har vansker er registret i Nederland.

Måtte ut med redningsflåter

Redningshelikopteret kom i formiddag frem til havaristen, og begynte arbeidet med å redde ut de åtte personene.

– De måtte sette ut to flåter for å få heiset opp personene, da det var for mye wirer i veien på båten. De åtte ble plukket opp av helikopteret og alle kom uskadd fra det hele, sier Wangsfjord.

Like før klokken halv ett i dag forteller han at helikopteret går inn for landing i Longyearbyen.

– Hva skjer videre med båten?

– Det er rederiet sitt ansvar å fikse det, men Kystverket kan bli koplet inn om det fare for sjøfarten, sier han, og forteller at de når regner redningsaksjonen som avsluttet.

Heller ikke hos Sysselmannen har de et godt svar på hva som vil skje videre med båten, men de forteller at det er noe de jobber med å avklare.

– Dette skjedde mer en to nautiske mil fra oss, så det er utenfor vårt område. Det var HRS som ledet operasjonen, som var et rent redningsoppdrag, sier Haugerud.

Han forteller at de åtte som var om bord er komne til Svalbard, og er tatt hånd om.

– Det var lite dramatikk da. De var litt våte på beina, men ellers i fin form. Nå har de fått kaffi og noe å spise, og har fått sjekket inn på hotell, sier Haugerud.

Powered by Labrador CMS