Melissa (27) skal ta opp tråden, og starter for seg selv i Nybyen

Tyske Melissa Berl (27) starter opp sin egen systue, og tar opp arven etter Randi Stene Pettersen. Sistnevnte flytter tilbake til fastlandet og blir pensjonist.

TAR OVER: Melissa Berl tar over fingerbølen og starter sin egen systue i Nybyen fra juni. Den tyske 27-åringen er spent på hvordan markedet blir.Begge foto: Svein Rune Kjøllesdal
TAR OVER: Melissa Berl tar over fingerbølen og starter sin egen systue i Nybyen fra juni. Den tyske 27-åringen er spent på hvordan markedet blir.Begge foto: Svein Rune Kjøllesdal
Publisert

– Det er litt skummelt, men samtidig veldig spennende, sier Melissa Berl oppglødd. Hun sitter i sofaen på Randis systue, i bygget som nylig ble solgt tre millioner over takst – for over åtte millioner.

Starter opp i Nybyen

Om en måned er Randis Systue historie, men Longyearbyen slipper å måtte greie seg uten en syerske. For da starter 27-åringen opp Systua i nord, som den nye plassen skal hete.

– Jeg måtte bruke mye av mine egne penger. Det er den største investeringen jeg noen gang har gjort, så jeg er ganske spent, sier Berl, og ler litt nervøst.

Hun forteller at planen er å gjøre den jobben som Stene Pettersen har gjort de foregående 20 årene, altså reparere ødelagte klær, telt og lignende, sy våpenposer, og lage produkter av skinn.

– Melissa kommer til å greie dette veldig bra. Hun er utrolig flink, og jeg er veldig glad for at noen tar over etter meg, sier Stene Pettersen selv.

De to jobber fremdeles sammen på Randis Systue, og holder nå på å avslutte arbeidet som de har der nede. Allerede nå kan man se at mye er begynt å ryddes bort, og 1. august skal bygget tas over av den nye eieren.

TRAPPER NED: Randi Stene Pettersen skal flytte tilbake til fastlandet og begynne på livet som pensjonist.
TRAPPER NED: Randi Stene Pettersen skal flytte tilbake til fastlandet og begynne på livet som pensjonist.

– For min del skal jeg flytte hjem til Nordland, og bli pensjonist. Men jeg kommer noen turer til Svalbard likevel. Da skal jeg ha noen oppdrag i gamlejobben min, som tannlegeassistent, sier Stene Pettersen, som har bodd på Svalbard i 40 år. Hun var nemlig like gammel som Berl da hun flyttet hit.

Har bestilt ny symaskin

Den tyske arvtageren legger ikke skjul på at hun er spent på hva som venter de neste månedene.

– I juni håper jeg at dørene er åpnet og jeg har fått starte. Jeg har bestilt en ny industrisymaskin som skal være på plass i juni, og så håper jeg å få med litt utstyr som Randi ikke skal ha til fastlandet, sier Berl.

Selv har hun bodd to år i Longyearbyen, men havnet her ganske tilfeldig.

– Jeg ville utforske verden. Kjenner du det spillet der man kaster en dartpil på et kart, og så reiser man dit den lander? spør Berl litt retorisk.

Hun forteller at hun var ikke så interessert i Russland eller å havne midthavs, så hun gjorde sine egne justeringer.

– Jeg skrev ned alle landene og plassene på små lapper, så samlet jeg dem i en bolle og trakk en lapp. Der stod det Svalbard, så da ble det hit jeg skulle flytte. Siden første dagen har jeg likt meg godt her.

– Nå gleder jeg meg til å starte opp for meg selv. I starten blir det sikkert mye reparasjoner, men jeg gleder meg til å kunne være litt kreativ, og ha noen spesielle syoppdrag, sier Berl.

Her kan du lese om flere Svalbard-folk

Powered by Labrador CMS