Tror Omid så romsøppel

Dette kan ha vært restene av en gammel sovjetisk rakett, mener Norsk meteornettverk.

Dette bildet tok Omid Abolhasani søndag kveld. Norsk meteornettverk tror det er rester av en gammel sovjetisk rakett som har kommet inn i atmosfæren.
Publisert

Det har vært lange diskusjoner om hva det egentlig var som viste seg på himmelen nordvest for Longyearbyen like etter halv ni søndag kveld. Svalbardposten skrev tirsdag om Omid Abolhasani som tok bilder av objektet som passerte over himmelen.

Til nå har de fleste ment at det må ha vært en meteor, men organiasjonen Norsk meteornettverk mener å ha svaret.

– Det var flere forslag som kom i diskusjonen, fra Iridium-satellitter til fly. Fly kunne det ikke vært fordi sola lå under horisonten, heller ikke satellitter. Det kunne likne på en meteor, men det er veldig sjelden at de brenner så lenge. Da var romsøppel en mulighet. De kommer ganske flatt inn i atmosfæren og brenner sakte opp, sier Steinar Midtskogen som er fotoansvarlig i interesseorganisasjonen.

Romsøppel
Sammen med den finske søsterorganisasjonen mener Midtskogen at det er deler av den sovjetiske raketten Cosmos 1154, som ble skutt opp 30. januar 1980. Formålet med raketten var satellittoppskytig, og delen som tok satellitten opp, har siden gått i bane rundt jorda som romsøppel.

nettsiden skriver Midtskogen at rakettrestene ville komme inn i atmosfæren 20:44 norsk tid søndag med en usikkerhet på en time. "I stedet for å brenne opp over Mongolia og Kina, gikk den i stedet opp i flammer 13 minutt tidligere da den befant seg på 80 grader nordlig bredde ved Svalbard. Det var utvilsomt denne Omid og mange andre på Svalbard så søndag kveld", skriver han.

Sikker
– Det finnes et nettsted for å beregne objekter som kan ramle ned.

– Hvor sikker er dere på dette?

– Det er helt perfekt match. Vi er så sikker som man kan bli, sier Midtskogen og fortsetter:

– Den vil ha da hatt en hastighet på 8 kilometer i sekundet og var 80 til 100 kilometer over bakken da den passerte 200 til 250 kilometer nord for Svalbard, sier han.

Norsk meteornettverk er en nystartet organisasjon med 10-15 aktive medlemmer som jobber for å sette opp et kameranettverk for å beskrive meteorer.

Powered by Labrador CMS