Sandstorm i Longyearbyen:

– Norges svar på Sahara

Kombinasjonen av lite snø på bakken og sterk kuling er lik sandstorm i Longyearbyen.

Lokal sandstorm. Bilde tatt fra Gruve 7-fjellet.
Publisert

Det har allerede vært samtaleemne på kontoret til Meteorologisk Institutt i Tromsø.

– Vi har tulla litt med det i dag, at Svalbard er som Norges svar på Sahara. Man trenger ikke snøskuff i dag, men kost, ler vakthavende meteorolog Pernille Borander.

Tar seg opp i kveld

Sanden er ifølge meteorologen kortreist, og kommer fra Adventdalen. Det er ikke veldig lenge siden sist «sandstorm», selv om det i dag merkes bedre i byen. Borlander forteller at vindretning og -styrken holder seg utover dagen og tar seg opp i kveld og i natt, før den avtar ut på dagen tirsdag. Etter å ha forhørt seg på kontoret om det finnes andre steder i Norge med sandstorm-utfordringer er svaret klart: Nei.

– Det er eksotiske greier, rett og slett. Man hører om det rundt Sahara, og skulle heller tro det var snøstorm en skulle melde for Svalbard i november, sier hun.

Ikke uvanlig

Ine-Therese Pedersen er meteorolog på Svalbard Lufthavn, og kan over telefon melde at Norwegian-flyet både landet og dro tilbake til fastlandet. Det ser foreløpig også lyst ut for SAS-flyet som er på vei. Sikten fra tårnet har vært nede på 3,5 kilometer, mens Pedersen nå ser helt til Gruve 7.

Mellom byhundegården og SSU. Gruvedalen til venstre i bildet.

– Det er veldig typisk med sandstorm på denne tiden av året. Når det ikke er snø, det er kaldt og tørt, og mye sand å ta av i dalen, så er det ikke uvanlig med sandstorm her oppe, sier hun.

Kan bli liten storm

I skrivende stund blåser det ifølge Pedersen sterk kuling på Platåberget, mens det på flyplassen er liten kuling.

– Det kan bli liten storm fra i kveld og i natt, særlig de stedene som er utsatt for østavind – for eksempel Adventdalen. Byen ligger mer i le, sier hun.

Longyearbyen lokalstyre oppfordrer også folk til å ta forholdsregler, og skriver på sine nettsider at tiden er kommet for å sikre løse gjenstander så de ikke blir tatt av vinden.

Powered by Labrador CMS