Minneord

Robin Buzza (1949-2023)

Robin Buzza var lidenskapelig opptatt av naturen og miljøet. Nærmest en villmann som flyktet fra sivilisasjonen og moderniteten.

Robin Buzza med hunden Sernaq i 1998.
Publisert Sist oppdatert

Robin var først gift med Torun, de jobbet begge i SNSK. Sammen med sin andre kone, Nina, bygget de opp Arctic Wilderness Experience i Bolterdalen.

Alle som kjente Robin visste hva slags eventyrer han var. Tidligere i livet, i 1970-årene rodde han over Nordishavet i åpen båt, som han skrev om i boken «Survive the Arctic Sea».

Robin var glad i å filosofere og spekulere over et bredt spekter av temaer som varierte fra jordnære til åndelige, og menneskesinnet. Uansett alvor hadde han ett glimt i øyet og hans tørre engelske humor var ikke langt unna.

Det de færreste fikk se var Robin som familiemann. Han var glad i sine barn Kara Maria, Isar, Sindre, Karin og Emily. Han mistet sin tredje kone, Kitty, for noen få år siden. Han delte bilder av barna sine til venner over hele verden og fortalte stadig hvor stolt han var over dem. Dersom det var noe som uroet ham vedrørende dem, fikk han det ikke ut av tankene før det var i orden. Han elsket familien sin over alt annet og sa at det var det største som hadde hendt ham i livet.

I den siste tiden bodde Robin i Lillehammer dit han flyttet for å gi sin yngste datter Emily bedre skoletilbud. Han var en aktiv pensjonist som blant annet engasjerte seg litteraturfestivalen. Utenom det brukte han en del tid på å skrive en ny bok.

Robin fullførte en master i kreativ skriving i 2022. Denne tok han ved University of Hull i England. Han tok den mest for å øke kompetanse, men Karin, hans datter, tror at han elsket det simpelthen fordi han kunne la tankene og minnene fare tilbake til livet på Svalbard - og ellers det fantastiske eventyret han opplevde der.

Robin brente for stillheten og roen i villmarka og arbeidet aktivt for skånsom bruk av naturen. I forbindelse med forarbeidet til miljøvernloven for Svalbard meldte han sitt selskap AWE ut av reiselivsrådet for å stå fritt da han mente reiselivsrådet ikke gikk langt nok med restriksjoner for den motoriserte ferdsel. Selskapet hans ble da også egen høringsinstans i arbeidet med miljøvernloven. Det var et svært viktig arbeid som skulle stake ut kursen for Svalbard i fremtiden.

Vi føler med i sorgen til de etterlatte, og lyser fred over Robins minne. Vi vil alltid huske Robin som en ildsjel for vern av naturen.

Powered by Labrador CMS