MS «Malmö» er i bevegelse

Hovedredningssentralen Nord-Norge følger situasjonen med M/S «Malmö» og har løpende kontakt med mannskapet ombord. Det har tatt lenger tid enn antatt for kystvakten å komme frem til fartøyet.

Det svenske fartøyet MS «Malmö» venter på flo sjø i kveld for å få båten ut i åpent hav for egen maskin.
Det svenske fartøyet MS «Malmö» venter på flo sjø i kveld for å få båten ut i åpent hav for egen maskin.
Publisert
MS Malmö har gått seg fast i isen sør-vest i Hinlopenstretet.
MS Malmö har gått seg fast i isen sør-vest i Hinlopenstretet.

SISTE:

– De har nå kommet seg løs av isen, men foreløpig er de ikke ute av området der det er mye is. KV «Andenes» er snart fremme. Vi regner med at de er framme ved båten i nitiden. På grunn av dårlig sikt og snøbyger måtte de sette ned farten. Alt er under kontroll, det er ingen dramatikk, sier redningsleder ved HRs Nord-Norge, Jakob Carlsen.

– Vet du hvordan passasjerene som ble evakuert har det?

–Alt står bra til med dem så langt vi vet, sier han

Evakuert

16 passasjerer er plukket opp av Sysselmannens helikopter og fraktet til Longyearbyen etter at båten de var med gikk seg fast i isen.

Passasjerene blir ivaretatt av den lokale redningssentralen i samarbeid med representanter fra rederiet.

– De er kommet til Longyearbyen, det er norske passasjerer og de blir nå losjert inn på hotell i byen i kveld. Alle ble heist opp i Sysselmannens helikopter fra fartøyet. Hovedredningssentralen følger situasjonen med båten videre, sier sysselmannsførstebetjent Atle Rokkan tirsdag kveld.

Fast i isen

Et mindre svensk passasjerfartøy, MS «Malmö» var på tur rundt Svalbard da det gikk seg fast i isen sør-vest i Hinlopenstredet.

– Kapteinen på båten varslet Kystradio Nord og Hovedredningssentralen Nord Norge klokken tre i ettermiddag for å få evakuert passasjerene. Da drev fartøyet med isen og havstrømmen var i ferd med å føre det inn i et grunt sund ved Rønnbeckøyane. Mannskapet på sju blir igjen ombord for å forsøke å få båten løs, skriver hovedredningssentralen Nord-Norge på sine nettsider.

Det forventes at isen vil sprekke noe opp når det blir flo sjø i kveld. Kapteinen håper da på å ta båten ut i åpent farvann for egen maskin. Det er lite vind i området men snøbyger og sikt ned i 200 meter i bygene. Kystvaktskipet KV «Andenes» er dirigert til området for å bistå fartøyet ved behov.

Powered by Labrador CMS