MS «Spitsbergen» skal til Longyearbyen for prøvetaking

Det fortalte konsernsjef i Hurtigruten, Daniel Skjeldam, under mandagens pressekonferanse.

MS «Spitsbergen» til kai i Longyearbyen.
MS «Spitsbergen» til kai i Longyearbyen.
Publisert

Siste nytt: På grunn av tåken rundt Longyearbyen klarte ingen av mandagens fly å lande, så skipet går rett til Tromsø. Flyene hadde med seg testutstyr.

– Spitsbergen er på Svalbard, og kommer til å gå til Longyearbyen i morgen. Der skal hele mannskapet testes for korona, og alle gjestene ombord får tilbud om det samme, sa han.

Kommunikasjonsrådgiver hos Sysselmannen, Terje Carlsen, forteller at skipet ikke skal legge til kai i Longyearbyen, men at de vil ligge til anker utenfor byen for å ta i mot testutstyr.

– Overleveringen av testutstyr vil foregå på en smittevernforsvarlig måte, forsikrer han.

Testutstyret er bestilt fra fastlandet og skal etter planen komme med fly mandag kveld. Hvis testutstyret ikke kan leveres ombord skal skipet gå direkte til fastlandet.

Sysselmann Kjerstin Askholt forteller i en pressemelding at de anmodet Hurtigruten om at skipet går til fastlandet.

– Svalbard er i en sårbar situasjon. På grunn av usikkerheten rundt smittehåndteringen ombord på MS Roald Amundsen og muligheten for at noe liknende kan skje på MS Spitsbergen, tør vi ikke ta sjansen på at mannskap og passasjerer skal gå i land i Longyearbyen eller de andre bosettingene på Svalbard. Vi har derfor anmodet Hurtigruten om at skipet går til fastlandet, og det har de akseptert. Anmodningen er gjort i samråd og forståelse med sentrale myndigheter, sier sysselmann Kjerstin Askholt.

Ifølge assisterende sysselmann, Sølvi Elvedahl, tas testene i Longyearbyen for å få prøvesvarene raskest mulig. Prøvene skal sendes til UNN for analyse.

Skjeldam sa på pressekonferansen at ingen av gjestene skal tas i land før alle er fri for mistanke for koronavirus.

Powered by Labrador CMS