Polar Permaculture:

Sysselmesteren vil undersøke mer rundt konkursen

Statsadvokaten i Troms og Finnmark politidistrikt har nå sett på konkursen hos Polar Permaculture, og sysselmesteren jobber videre med saken.

Sysselmester Lars Fause forteller at han vil se mer på saken om konkursen hos Polar Permaculture.
Sysselmester Lars Fause forteller at han vil se mer på saken om konkursen hos Polar Permaculture.
Publisert

Selskapet har flere anmeldelser på seg, blant annet fra Longyearbyen lokalstyre. Bostyrer fortalte om både uordentlig forretningsførsel og at det kunne påvises drift for kreditors regning.

– For tidlig

Sysselmester Lars Fause sendte papirene til kontaktet statsadvokat i Troms og Finnmark, Tor Børge Nordmo, og de hadde et møte før helgen. Det store spørsmålet i saken er om den blir etterforsket eller henlagt.

– Kort oppsummert er det for tidlig å svare om vi åpner etterforsking mot foretaket eller personer. Vi skal foreta noen ytterligere undersøkelser her lokalt før jeg, som påtaleansvarlig for denne saken, tar stilling til dette, sier Fause.

Sluttinnberetningen viser at selskapet skylder 2 247 704 kroner, etter at alt aktivum i boet er solgt. Selskapet fikk tilskudd fra krisepakke 1, Longyearbyen lokalstyre og European Research Executive.

Bostyrer vurderte å fremme krav mot tidligere ansatte om tilbakebetaling av lønnsutbetalinger rundt konkursåpning, men kom til at prosessrisikoen var for høy. Bostyrer Roar Bårdlund sa til Svalbardposten at to ansatte hadde fått lønnsutbetaling dagen før konkursen.

– Utbetalingene var beregnet til lønn i oppsigelsestid. Utbetalingene utgjorde totalt sett cirka 167 000 kroner, sa Bårdlund.

Tre spørsmål

Sysselmesteren sier til Svalbardposten at han vil ta en løpende vurdering av om saken blir etterforsket eller ikke.

– I denne vurderingen ligger fortsatt tre spørsmål, for det første hvilke straffebud som kan tenkes å komme til anvendelse samt eventuelt alvorlighet rundt dette. I tillegg blir det spørsmål om hvor sannsynlig det er med oppklaring, og hvilke ressurser som kreves.

– Vi tar saken på største alvor, sier Lars Fause.

Dette er tallene i sluttinnberetningen:

European Research Executive Agency kr. 933 748
Longyearbyen Lokalstyre kr. 601 629
Arctic Tapas As kr. 712 327

Total: kr. 2 247 704

Powered by Labrador CMS