Isbjørnmøter på Hopen

Søndag møtte besetningen på Hopen sin 5. bjørn så langt denne sesongen.

Isbjørn på Hopen.
Publisert
Besetningen på Hopen har sett fem bjørn så langt denne sesongen.
Bjørnemøtet søndag var en flott naturopplevelse.

Bjørn Ove Finseth forteller at besetningen på den meteorologiske stasjonen på Hopen har sett fem bjørner så langt denne sesongen, det vil si siden begynnelsen av desember.

For et par dager siden var han og Trond Helland på vestsiden av øya, da de kom over isbjørnspor, liggegrop og akespor ned bakken til stranda på vestsiden. Der så de en voksen bjørn sør på stranda ved utløpet av Marmadukeskaret.

De observerte den en stund og fikk tatt noen bilder før de ruslet tilbake til stasjonen. På vei tilbake begynte det å blåse mer og mer og det ble mye vind og snøfokk.

Søndag var det mye roligere og sola tittet fram. Tre av besetningsmedlemmene gikk derfor over Bjørnsletta til vestsiden, for å se om de kunne se noe isbjørn der.

«Det var det ikke, men flere spor var å se, blant annet utover isen, så vi regnet med at den hadde dratt sin vei,» skriver Finseth.

Da de var nede på den siste sletta før stasjonen, fikk de advarsel via radioen om at det var en isbjørn rett sør for stasjonen, på vei opp på sletta som de gikk på.

«Vi la om kursen nordover og da vi kom fram på kanten ned mot stasjonen fikk vi se isbjørnen liggende noen hundre meter sør for oss. Vi hadde et skar mellom oss men gikk utpå kanten ned mot stasjonen før vi fikk tatt noen bilder og skremt den vekk med signalskudd. Den luntet rolig opp på Bjørnsletta og vekk fra stasjonsområdet. En flott opplevelse en søndag», skriver Finseth.

I fjor noterte stasjonen seg 19 isbjørn, vinteren før der var det 110.

Powered by Labrador CMS