Villboere måtte ut

Onsdag fikk seks personer beskjed om å flytte ut av naust i Sjøområdet.

Det er ikke alle steder det er lov å bo i Sjøområdet. Denne uken ble seks personer kastet ut fra naust som ble brukt som bolig.
Det er ikke alle steder det er lov å bo i Sjøområdet. Denne uken ble seks personer kastet ut fra naust som ble brukt som bolig.
Publisert

Opp gjennom årene har det vært et gjentagende problem at folk tar naust, som ikke er regulert til boligformål, til bruk som bolig. I 2014 utførte Longyearbyen lokalstyre (LL) en større ryddejobb i området. Daværende administrasjonssjef Lars Ole Saugnes brukte begrepet «villboing» om det å bruke naust som bolig, og begrepet har siden festet seg.

Uanmeldt inspeksjon

Onsdag gikk Longyearbyen brannvesen til aksjon i Sjøområdet, med folk fra byggesakskontoret til LL på slep som observatører. Sektorsjef teknisk, Morten Dyrstad, sier at den uanmeldte inspeksjonen kom fordi LL hadde grunn til å tro at bebyggelsen ble brukt i strid med gitte tillatelser.

– Det var aktivitet og lys i en del naust, hvor det ikke skal bo folk. Med bakgrunn i dette ble det gjort et uanmeldt tilsyn. Det ble skrevet fire vedtak om bruksnekt, som i praksis betydde at de som oppholdt seg i naustene måtte finne seg andre steder å overnatte innen 24 timer, sier han.

Bruksnekten har i hovedsak bakgrunn i brannsikkerhetshensyn. I alt ble seks personer pålagt å finne seg andre steder å overnatte etter inspeksjonene.

– Desperat situasjon

En av de som ble nødt til å finne seg et annet sted å overnatte forteller at hun har leid naustet vel vitende om at det ikke er lov å bruke det som bolig. Grunnen til at hun har brukt naustet ulovlig er at det ikke er andre boliger å oppdrive.

– Det er gjort ut fra en desperat situasjon. Det finnes ikke boliger å leie i byen, sier kvinnen som ønsker å være anonym.

Hun har siden utkastelsen fått hjelp av venner, men vet for øyeblikket ikke hva framtiden vil bringe.

– Jeg er blitt en sånn sofa-person nå, så får vi se hvordan jeg løser situasjonen på sikt. Jeg har ellers forståelse for at det ikke er alle bygg man kan bruke som bolig, sier hun.

Fortsetter stikkprøver

Morten Dyrstad forteller at LL, spesielt gjennom brannvesenet, kommer til å fortsette med uanmeldte inspeksjoner i området, særlig hvis de mistenker at det er folk som oppholder seg i naustene ulovlig.

– Parallelt vil vi starte opp en prosess etter plan- og bygningsloven, der vi blant annet ser på muligheter for å sanksjonere de som bruker bygg på en måte som ikke er tillatt etter arealplanen i området, sier han.

Powered by Labrador CMS