Erkjenner uprovosert grov vold

– Jeg innser at jeg har dummet meg ut. Nå må jeg bare ta den straffen jeg får, fortalte en fastboende mann i slutten av 20-årene i Nord-Troms tingrett.

Dommerfullmektig Henrik Rode flankert av meddommern e Inger Anita Markussen og John Einar Lockert.
Dommerfullmektig Henrik Rode flankert av meddommern e Inger Anita Markussen og John Einar Lockert.
Publisert
Assisterende sysselmann Berit Sagfossen representerer påtalemyndigheten i voldssaken mot mannen.
Assisterende sysselmann Berit Sagfossen representerer påtalemyndigheten i voldssaken mot mannen.

Det var en angrende synder som forklarte seg da Nord-Troms tingrett satte rett i Longyearbyen tirsdag. Mannen er tiltalt for to tilfeller av brudd på straffelovens paragraf 272, som omhandler grov og uprovosert vold, samt brudd på straffelovens paragraf 181 som handler om å ha voldt fare for andre i selvforskyldt rus.

Aktor, assisterende sysselmann Berit Sagfossen, førte i alt fem vitner i saken, inkludert de to fornærmede. Begge er nå flyttet fra Svalbard, den ene til Norge og den andre til utlandet.

– Alt gikk i svart

Opptrinnet skjedde i forbindelse med en nyttårsfeiring. Tiltalte og noen venner hadde spist middag og drukket noe alkohol, før de dro til Huset for å feire videre. Da følget ankom stedet, var ennå ikke restauranten åpen. De bestilte alkohol fra baren utenfor og drakk en del før festen kom skikkelig i gang.

Da klokken nærmet seg midnatt, fortalte mannen at han var ute med stjerneskudd og noe mindre fyrverkeri. Det ble drukket noe champagne.

– Da jeg kom inn igjen, følte jeg meg fin. Det kjentes ut som om jeg kunne drikke mer. Men etter en drink til, gikk alt i svart, forklarte han.

Slo med glass

I tiltalebeslutningen står det at mannen, omtrent klokken halv to på natta, skal ha brukt et glass til å slå to menn i ansiktet med. Dette husker ikke tiltalte noe av.

– Det neste jeg husker er siluetten av noen jeg antar er sysselmannens folk. Så husker jeg at jeg sitter i en gang og klapper en hund. Så våkner jeg i senga hjemme hos meg selv.

Politiet fikk melding om ordensforstyrrelse på Huset klokken 01.53. Ti minutter senere var to tjenestemenn på stedet. Sysselmannsførstebetjent Arve Johnsen forklarte retten at de traff tiltalte utenfor stedet, etter at han hadde blitt kastet ut. Hans tilstand var slik at de bestemte seg for å sende ham hjem med drosje.

Kutt og kul

De to mennene som hadde blitt slått med glass, hadde moderate skader. Den ene hadde fått et kutt i panna, mens den andre hadde en kul. Ingen av dem ønsket legehjelp, og Sysselmannens folk anså det heller ikke som nødvendig.

Tiltalte hadde selv tydelige merker i ansiktet, noe han ikke kan huske å ha hatt før opptrinnet denne første dagen i 2019. Hans forsvarer, advokat Tore Pedersen, var interessert i å finne ut hvordan han hadde fått disse. Men uten at hans klient husker noe selv, ble dette vanskelig.

– Tiltalte ble jo kastet ut fra Huset etter at han hadde slått de to fornærmede. Det kan hende at han har kommet borti noe i den prosessen. Men slik informasjon sitter ikke politiet på, sa Arve Johnsen i retten.

Risikerer fengsel

Den lokale mannen både erkjenner det han er tiltalt for, og var i retten klar på at han vil betale erstatning til de fornærmede i saken, dersom han blir dømt til det. Hvilke konsekvenser straffen vil få for ham sett under ett er han imidlertid usikker på.

Brudd på straffelovens paragraf 272, altså grov kroppskrenkelse, kan gi opp til 6 års fengsel. Men en rekke skjerpende omstendigheter må ligge til grunn for at strengeste straffebud skal benyttes. For den tiltalte mannen i denne saken regnes det som skjerpende at volden «har skjedd uten foranledning og har karakter av overfall, og er forøvd ved bruk av særlig farlig redskap.»

Aktor Berit Sagfossen la tirsdag ned påstand om 75 dagers ubetinget fengsel for mannen, samt at han må betale erstatning til de fornærmede i saken etter rettens skjønn. Det ble også lagt ned påstand om at mannen må betale saksomkostninger.

Powered by Labrador CMS