Nordpolekspedisjonen:

Har en hard dag foran seg

Det ble noen dramatiske timer i går, da polfarerne Børge Ousland og Mike Horn omsider møtte Aleksander Gamme og Bengt Rotmo ute på pol-isen.

Selv om de fire polfarerne nå har møttes, har de en lang dag foran seg. I skrivende øyeblikk gjør de seg mest sannsynlig klare til å ta fatt på ferden tilbake til "Lance".
Publisert

– De hadde en helt eventyrlig og fantastisk dag i går, som var full av drama, glede og overraskelser. Nå er de samlet, og vi har ett team i stedet for to. Det er vi veldig glade for, sier ekspedisjonskoordinator Lars Ebbesen.

Gikk hele natten

Når Svalbardposten snakker med han lørdag morgen har han knapt med tid – han er opptatt av å analysere satellittbilder fra isen. Selv om de to lagene nå har møttes har de en hard dag foran seg.

– Siste melding var at de skulle begynne å våkne mellom klokken ti og tolv, og så komme seg av gårde etter hvert. Rotmo og Gamme begynte å gå rundt åtte-tiden i går kveld, og gikk helt til klokken fem i dag tidlig. Børge og Mike krysset flere råker og holdt også på hele dagen, sier Ebbesen.

Nå skal polfarerne gå mot skipet «Lance», som skal ta de ut av pol-isen. Ebbesen forteller at ut fra de nye satellittbildene ser det ikke ut som om det blir en lett forseelse, det heller.

Unikt møte

Møtet i går beskriver han som sterkt.

– Vi prøver å se på det og tenke «okey, fint, da gikk dét bra», men både for de på isen, «Lance», og for Jessica i Longyearbyen var det jo et helt unikt møte. Dette har aldri skjedd i polhavet før, og var en situasjon som alle kjente på. Det var sterkt, sier han.

Det var rundt midnatt at de to lagene møttes på isen. Det skriver VG. Da var de i overkant av 20 kilometer unna «Lance», og begynte ferden tilbake til skipet. Da de slo leir rundt halv seks i dag tidlig var de rundt tolv kilometer unna. Neste utfordring er nå å krysse alle råkene i isen, altså åpne områder. Deretter må «Lance» ta seg ut av isen.

Powered by Labrador CMS