Dette reinsdyret var infisert med rabies

Sysselmannen vurderer om det skal få konsekvenser for reinsdyrjakten på Svalbard.

Publisert

16. juli rykket Sysselmannen ut med helikopter til Brøggerhalvøya, som ligger syv-åtte kilometer utenfor Ny-Ålesund.

Der avlivet de en reinsimle som ikke så frisk ut. En kalv ble også avlivet.

– Simla ser tydelig ikke frisk ut. Det er bakgrunnen for at vi reagerte, sa rådgiver i natur- og artsforvaltning, Gustav Busch Arntsen, i miljøvernavdelingen hos Sysselmannen til Svalbardposten.

Video: Her er reinsdyret som gjorde at Sysselmannen reagerte

Prøvene ble sendt til Veterinærinstituttet i Oslo, som skulle sjekke om det var rabies.

Nå har Sysselmannen fått svar på prøvene. De viser at simla var infisert med rabies. Det bekrefter miljøvernsjef Morten Wedege overfor Svalbardposten fredag kveld.

Det er ikke påvist smitte hos kalven.

– Vi gjentar oppfordringen til folk om å være oppmerksomme og melde fra til Sysselmannen hvis de ser rev eller rein som har unaturlig atferd, eller død rev eller rein, sier Wedege.

Typiske tegn å se etter er aggressivitet hos rev, og passivitet og lammelser hos rein.

Sysselmannen ønsker gjerne å få tilsendt bilder eller aller helst video av syke dyr, eller dyr med atferd som beskrevet.

– Vi ber også folk om å ta sine forholdsregler. Rev må ikke mates. Hunder må være i bånd og må ikke stå uten tilsyn, sier Wedege og legger til:

– Sysselmannen overvåker situasjonen og vurderer fortløpende om dette skal få konsekvenser for den nært forestående reinsdyrjakten på Svalbard. Vi viser til oppfordringen fra Longyearbyen sykehus om at alle som skal ha kontakt med vilt på Svalbard og som ikke er vaksinert tidligere vaksinerer seg mot rabies.

Det er Mattilsynet som er fagmyndighet på området.

Powered by Labrador CMS