Hissige gasser funnet på Svalbard

Kan være flere tusen ganger mer skadelig enn CO2.

Her på Zeppelinobservatoriet i Ny-Ålesund er de nye gassene påvist i luftprøver.
Her på Zeppelinobservatoriet i Ny-Ålesund er de nye gassene påvist i luftprøver.
Publisert

Zeppelinobservatoriet i Ny-Ålesund har gjort et urovekkende funn i luftprøver gjort for Norsk institutt for luftforskning, skriver Dagbladet.

Fem nye fluorholdige klimagasser er oppdaget. Disse kan ifølge forskere ha en potensiell global oppvarmingseffekt som er flere tusen ganger høyere enn klimagassen CO2.

– Det er svært alvorlig at det ble målt så store mengder av gasser som vi ikke hadde regnet med å finne i miljøet. Det tyder på at utslippene må være betydelige, sier direktør i Miljødirektoratet Ellen Hambro til avisen.

Gassene beskrives som svært persistente. Det vil si at de brytes ned svært langsomt i naturen. Hambro sier forskere trenger mer kunnskap om gassene, hva de brukes til, hvor mye som brukes og hvor utslippene kommer fra.

Gassene har ikke tidligere vært påvist i miljøet. De kobles foreløpig til bruk av kjøle- og rensevæske i elektronisk industri, og som løsemidler i kjemisk industri.

Sjefsingeniør i Miljødirektoratet, Alice Gaustad, sier at det som bekymrer mest er hvordan gassene er bygd opp.

– De ser ut til å være sterke klimagasser. Dette må vi få verifisert, men de ligner komposisjonen på andre menneskeskapte klimagasser, sier hun.

NILU skal nå overvåke stoffene fra stasjonen.

Powered by Labrador CMS