Deler av Nybyen evakueres

Vind og snøfall fører til skredfare.

Sysselmesteren var til stede da Nybyen mandag ble evakuert.
Publisert Sist oppdatert

Sysselmesteren opplyser mandag ettermiddag at deler av Nybyen evakueres. Avgjørelsen er basert på snøskredfaglige vurderinger fra NGI og værprognosene, og skjer etter at de tidligere mandag gjennomførte møte med NGI, NVE og Longyearbyen lokalstyre.

Ifølge Sysselmesteren er det blant annet fare for at skavler skal falle ned og løse ut større skred som kan nå bygningen på østsiden av veien i Nybyen.

Nybyen to dager før evakueringen.

- Værprognosene er usikre, og Sysselmesteren vil sammen med Longyearbyen lokalstyre og NGI følge utviklingen løpende. Det vil bli gjort en ny vurdering av situasjonen innen klokken 13 tirsdag, opplyser assisterende sysselmester Sølvi Elvedahl.

Innfører ferdselsforbud

Evakueringen må ifølge Sysselmesteren være gjennomført innen klokken 17.00 og opplyser at det blir innført oppholds- og ferdselsforbud i samme område.

Ferdsels- og oppholdsforbudet i Nybyen innebærer blant annet at skuterløypa på oversiden av veien er stengt.

Flere av boligbrakkene på oppsiden av veien eies av Norges arktiske studentsamskipnad, men studentene er flyttet til nye, skredsikre studentboliger på Elvesletta.

– Det er ingen som bor i brakkene vi har på oppsiden av veien. Vi har leid ut Brakke 4 til Hurtigruten, men den ligger på nedsiden av veien, sier campus-sjef Malin Persson i Norges arktiske studentsamskipnad.

Mandag ettermiddag blåser det liten kuling og det er meldt mye nedbør i Longyearbyen.

Varsom.no melder at det ventes betydelig snøskredfare i region Nordenskiöld Land. Snøskredproblem er fokksnø (flakskred) og vedvarende svakt lag (flakskred).

– Har folk som jobber i brakkene

Evakuert: Operation manager ved Coal miners’ cabins, Roelof Meijering, ble evakuert grunnet rasfaren i Nybyen.

Svalbardposten møter operation manager ved Coal miners’ cabins, Roelof Meijering, i det han pakker sammen bilen i Nybyen.

– De fortalte oss bare at vi må evakuere Nybyen grunnet værforholdene. Vi var egentlig opptatt med å forberede åpningen, og har derfor en del folk som har begynt å jobbe i brakkene, sier Meijering.

Ifølge konstituert administrerende direktør Tore M. Hoem i Hurtigruten Svalbard får ikke evakueringen større konsekvenser for dem nå.

– Coal Miners Cabins åpner ikke som gjestehus før 17. februar. Hurtigruten Svalbard har kun ansatte som bor i Brakke 4. Den er ikke berørt, sier han til Svalbardposten.

Eier av Gjestehuset 102 i Nybyen, Arne Kristoffersen, sier til Svalbardposten tirsdag at evakueringen av gjestehuset foregikk uten problemer.

– Jeg setter stor pris på at noen følger med og tar et ansvar når det er skredrisiko. Vi forholder oss selvfølgelig til det som blir anbefalt å gjøre, sier han.

Kristoffersen ønsker ikke å si hvor mange de måtte evakuere fra gjestehuset, men opplyser om at de ikke var fullbooket.

– Men vi har jo ellers ganske høyt belegg, tilføyer han.

Kristoffersen sier at han tidligere har oppfattet noen av evakueringene av Nybyen som unødvendige, men at det nå virker som det sitter lenger inne å faktisk trykke på den store knappen.

– I etterkant av skredene i 2015 og 2016 kunne det virke som om det ble tatt veldig lett på å evakuere, men nå virker det som det skal litt mer til før man faktisk gjør det. Jeg vil ikke påstå at evakueringen på mandag var unødvendig, sier han.

Det røde feltet viser de bygningene som nå evakueres i Nybyen.


Powered by Labrador CMS