Over 100 blir evakuert etter stormvarsel

Longyearbyen lokalstyre evakuerer 29 boenheter i Lia under Sukkertoppen og 81 studenter som bor i Nybyen.

Lokalstyreleder Arild Olsen ber folk holde seg inne når det kraftige været kommer i morgen.
Lokalstyreleder Arild Olsen ber folk holde seg inne når det kraftige været kommer i morgen.
Publisert

Sysselmannen har innført ferdsels- og oppholdsforbud i Lia og Nybyen etter møte i beredskapsrådet nå i ettermiddag.

– Vi ber folk finne seg et trygt sted å være og at de holder seg der til været har passert, sier sysselmann Kjerstin Askholt.

De gir folk i de berørte områdene frist til i morgen tidlig klokken åtte med å komme seg ut av området. Da vil politiet gå en runde for å se om alle har kommet seg ut.

Evakueringsvenn

– Erfaringsmessig klarer vi å løse slike evakueringssituasjoner ved at folk bor hos kjente, sier lokalstyreleder Arild Olsen.

I tillegg vil en del av tjenestetilbudet i Longyearbyen stenge. I tillegg til barnehage, SFO, skole og kulturskole stenger idrettshallen, kulturhuset, biblioteket og ungdomsklubben.

– Årsaken til at vi stenger deler av vårt tjenestetilbud er det kraftige været og erfaringer vi har gjort tidligere rundt denne type vær. Vi ønsker at minst mulig folk ferdes i bybildet. Det blir svært dårlig sikt og fare for løse gjenstander, sier lokalstyrelederen.

– Vi har valgt å redusere vår tjenesteproduksjon, så får den enkelte bedrift ta sin vurderinger i forhold til ansatte og tjenester, sier Olsen.

– Kraftigste vindene siden 2015-skredet

Statsmeteorolog på Svalbard Lufthavn, Ine-Therese Pedersen, forteller at været som kommer ikke er klassifisert som ekstrem vær, men hakket under.

– Det kommer et lavtrykk mellom fastlandet og Svalbard, som vil dele seg og slå inn over begge plasser. I Longyearbyen vil vinden komme fra øst, og det er ventet at den blåser opp fra kuling om morningen til liten storm utover formiddagen. I Adventdalen er det ventet full storm, sier Pedersen.

Hun var også på vakt da skredet som kostet to mennesker livet i 2015 gikk, og ser likheter med været som er meldt.

– Jeg har ikke sett like mye vind siden den gangen. Men det er meldt mindre nedbør, og ser ut til å vare en kortere periode, sier Pedersen.

Hun oppfordrer folk til å passe på løse gjenstander, sikre skutere og være påpasselige når de er ute og går.

Kansellerer fly

Sjef ved Svalbard lufthavn, Carl Einar Ianssen, bekrefter at SAS sitt fly fra fastlandet til Svalbard torsdag allerede er kansellert.

– Da jeg gikk fra jobb hadde vi ikke fått noen beskjed om postflyet, men det blir fort innstilt det og. Fredag ser været bedre ut og SAS planlegger å fly, men det blir trolig gjort løpende vurderinger, sier Ianssen.

Beredskap

Lokalstyrelederen oppfordrer også folk til å ha i hus det de trenger av mat og annet utstyr de neste dagene. Han ønsker minst mulig folk i bybildet.

– Vi vil ikke ha i overkant av 200 barn til og fra barnehage, og vi anbefaler folk om å holde seg hjemme og ikke ferdes ute unødvendig, sier Olsen.

Det er meldt storm med orkan i kastene fra øst. En lignende værtype som traff Longyearbyen i 2015. Men det er ikke meldt like mye nedbør som den gangen.

LL har også forsikret seg om at det er tilstrekkelig brøytemannskap tilgjengelig og at de er best mulig rustet når det gjelder andre nødvendige tjenester som vannforsyning og kraftlevering.

Følg med

Sysselmann Kjerstin Askholt oppfordrer folk til å følge godt med på Sysselmannens nettsider, Svalbardposten, Longyearbyen lokalstyre sine nettsider og sosiale medier.

– Vi kommer til å legge ut informasjon til innbyggerne fortløpende, sier Askholt.

Ferdsels- og oppholdsforbudet i Lia under Sukkertoppen og Nybyen betyr at ingen får bevege seg inn i området, ikke på skuter eller på andre vis.

Veien ovenfor skolen og opp til Nybyen blir også stengt. Veien mellom Huset og Museumsveien blir åpnet.

Askholt opplyser at det vil bli gjort en ny vurdering lørdag formiddag. Inntil det gjelder ferdsels- og oppholdsforbudet.

– Selv om vinden løyer så må snømassene stabilisere seg før vi tar en ny vurdering, sier hun.

NB: Det åpnes boligkontor på Rabalder torsdag morgen. Informasjon kan fås på 79 02 23 60

Powered by Labrador CMS