Slik blir været gjennom påsken

Hvordan blir årets påskevær? Må vi sitte inne og se på påskekrim eller kan vi frese ut med skuteren mens solen blender oss i ansiktet?

PÅSKEVÆR: De siste ukene har vi mesket oss i sol og godvær i Longyearbyen. Vil det vare så lenge at vi rekker noen påskedager i solveggen?
Publisert Sist oppdatert

På Svalbard sier man at været skifter på sekundet. Å kle seg opp for en dag på 78 grader nord er derfor litt som å spille Lotto, enten så bommer du eller så må de helgardere med alt du har av klær.

De siste ukene har vi derimot vært vitne til et veldig stabilt og fint vær. Skal vi da tørre å satse på at det fortsetter gjennom hele påsken?

Vi har spurt Geir Bøyum, statsmeteorolog for meteorologisk institutt i Tromsø, om akkurat det.

– Fra onsdag og ut påsken vil det bli ganske rolige vindforhold, men mer skyer. Det kan også komme litt snø på vestsiden av Spitsbergen, sier Bøyum.

Statsmeteorologen sier også at det i slutten av påsken vil bli en god del varmere.

– Fra lørdag blir det lavtrykksaktivitet med en del snø over hele øygruppen. Temperaturen vil stige utover i påsken, og nærmer seg 0 grader fra lørdag. Men trolig blir det liggende på minussiden hele tiden, sier han.

Bøyum sier at det langvarige godværet skyldes et kombinert lavtrykk og høytrykk over Svalbard.

– Det har resultert i vind fra nordøstlig retning over Svalbard, og dermed et tørt og kaldt vær.

Været på Svalbard har blitt påvirket at vær fra både Grønland og Skandinavia.

– Det har vært kaldt og fint vær på Svalbard de siste ukene. I perioden 23. mars til 9. april var samtlige dager kaldere enn normalt. Det falt heller ikke nedbør i den perioden. Årsaken er at et kraftig høytrykk har ligget over Nord-Grønland og i havet nord for Svalbard, samtidig som det har vært lavtrykksaktivitet i Skandinavia.

Bøyum sier dessverre si at de fineste soldagene mest sannsynlig er forbi, men at det kan komme enkelte perioder med sol.

– De beste dagene for å nyte sola var i går og i dag, Senere i påsken kan det bli korte perioder med sol. Det vil si mest skyet vær fra onsdag og ut påsken, sier han.

Powered by Labrador CMS