Peder (15) og Daniel (15) brukte 12 timer på fjellturen

Tross et kjedelig vær, var det 14 som stilte til start på topptrimutfordringen til Svalbard turn.

Peder (t.v.) og Daniel Husdal gikk de ti toppene i helgens ruskevær.
Peder (t.v.) og Daniel Husdal gikk de ti toppene i helgens ruskevær.
Publisert

Det var ikke en hvilken som helst fjelltur som ventet for de som møtte opp på torget lørdags morgen.

Da skulle 42 kilometer, og rikelig med høydemeter, tilbakelegges.

– Det ble en lang tur, så jeg merket det godt i beina dagen etter, sier Peder Jensen (15) som gikk de ti toppene i topptrimutfordringen for første gang lørdag.

Fristet å droppe det

Han var på plass ved starten klokken 10, og de kunne da slå fast at været ikke var så dårlig at det ble avlyst, selv om de høyeste toppene hadde fått et belte av nysnø.

– Det fristet litt å droppe det hele da jeg så hvordan været var, men man kan ikke trekke seg på slikt. Jeg hadde avtalt med Daniel også, så da var det bare å komme seg ut, sier Peder.

Han gikk sammen med kameraten Daniel Husdal, som har gått turen to ganger før.

– Så måtte vi finne to andre å gå sammen med, for vi hadde ikke egen isbjørnbeskyttelse. Jeg har aldri gått et maraton før, så det var en tøff fysisk test, sier Peder videre.

Turen startet som sagt klokken ti på formiddagen, og da klokken rundet 22.30, kunne de endelig sette inn tidspunkt for målgang bak navnet sitt på torget.

– Det var ganske tungt. Da jeg kom opp på Sukkertoppen (den siste toppen) kjente jeg at jeg var sliten i hele kroppen. Men om jeg er her oppe neste år så kommer jeg nok til å delta igjen, sier 15-åringen.

Hjemme midt på natten

Blant de 14 som deltok klokket førstemann seg inn etter litt over åtte timer.

For den siste deltakeren, av de sju som fullførte alle etappene, ble det en betraktelig mye lenger dag, ifølge leder i Svalbard turn, Nina Lines.

– Den siste som kom i mål var fremme klokken halv fire natt til søndag. Det er imponerende. Vedkommende hadde bestemt seg for å fullføre, og var godt fornøyd da han kom i mål, sier Lines.

Hun forteller at det lenge spøkte for hele arrangementet, da værmeldingene for lørdag var dårlige – og slo til.

– Vi hadde dialog med Sysselmannen både kvelden før og en en time før start. Det var dårlig vær, men ikke så dårlig at det ikke kunne gjennomføre, sier hun, og legger til:

– Selvsagt er nok deltakertallet preget av været. Vi skulle gjerne hatt flere som var med, sier hun.

Powered by Labrador CMS